Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyahősök – Kántor, a magyar rendőrség legendás négylábú nyomozója

“Ő másoknak legenda, nekem a barátom volt.” – mondta Tóth Tibor főhadnagy, Kántor felvezetője a rendőrség kötelékében szolgált, különleges tehetségű németjuhászról.

Kántor a magyar bűnüldözés történetének legeredményesebb kutyája volt, több, mint 200 sikeresen megoldott eset fűződik a nevéhez. Pályafutása 11 éve alatt 1,2 millió forintnyi eltulajdonított értéket szerzett vissza. (Ez az 1950-es években jóval nagyobb értéket képviselt, mint mostani névértéken.)

Kántor karrierje három hónapos korában kezdődött, amikor Tóth Tiborral, akit az emberek Csupati néven ismertek és szerettek meg, kiválasztották egymást, hogy együtt kezdjék meg az akkor induló, még kísérleti fázisában lévő nyomozókutya képzést. Ez akkoriban újdonságnak számított, sokan szkeptikusan álltak az ügyhöz. Bár németjuhász kutyákat már évtizedek óta alkalmaztak katonai, rendőrségi és személyvédelmi feladatokra egyaránt, a nyomkövetés területén való bevethetőségük még kérdéses volt. Az, hogy valóban hatékonyan tudjanak valódi bűnesetekben, főképp lopások és rablások felgöngyölítésében kutyákat alkalmazni csak később nyert bizonyságot.

kutyabarat kutyabarát

Kántor ennek az úttörő próbálkozásnak volt az egyik első résztvevője. Már a kiképzést is iskolaelsőként teljesítették, de eleinte csak kisebb ügyekben dolgozhattak. Csupati és Kántor első közös ügye például egy tyúklopás volt, majd később főképp bolti lopásokban hasznosíthatták Kántor kimagasló nyomkövetési képességeit. Volt olyan eset, amikor több, mint 100 kilométeren keresztül követték együtt a nyomot.

“Gondolja csak el! A földön több milliárd ember él, mégis igazán nagy tudós csak egy pár ezer létezik. Hát Kántor is ilyen nagy tudósnak számított a rendőrkutyák között. A szüleitől – annak ellenére, hogy nem volt fajtatiszta németjuhász – szerencsés géneket örökölt. Kiváló szaglással rendelkezett. Azt írja egy szakkönyv, hogy egy jó rendőrkutya több mint egymillió szagmintát tud megkülönböztetni. Nagyon fegyelmezett és bátor eb volt, nem félt semmitől. Mindemellett szívós is.” – így emlékezett vissza Kántor tehetségére a Főhadnagy egy későbbi interjúban, már idős korában.

kutyabarat kutyabarát

Kántor és Tóth Tibor főhadnagy együtt összesen 536 esetben nyomoztak, ezalatt becslések szerint 78 000 kilométert tettek meg együtt a nyomon. Már közel tíz éve dolgoztak együtt, amikor nyomkövetés közben aknára lépve mindketten megsebesültek. Csupati így emlékszik vissza a szomorú pillanatra: „Kántor hűséges társam volt. A Fertő tónál éppen egy bűnözőt üldöztünk, amikor aknára lépett és az felrobbant. Nem ölte meg, de láttam, hogy menthetetlen. Az állatorvos csendben elaltatta.”

Gazdája 100 szál vörös rózsával búcsúzott társától. Szamos Rudolf Kántor-könyvei és az ezekből készült sorozat sok fiatalt indított el a rendfenntartás és a szolgálati kutyás rendőrhivatás irányába. A szombathelyi duó élete sokak számára egyet jelentett a rendőri szolgálat tiszteletével, a kötelesség előrehelyezésével a kényelmetlenségekkel szemben. Kántor 1964. július 21-én, barátja, Tóth Tibor ny. főhadnagy 2011. januárjában, életének 82. évében hunyt el.

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia

http://kutyastortenetek.freeblog.hu/categories/Kantor/

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/meghalt_csupati_bacsi_kantor_gazdaja

Kép forrása: www.port.hu

Indexkép és utolsó kép:Tánczos Mihály

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...