Saját KB bal
Saját KB jobb

Almaecet – egészséges, semleges vagy káros?

Az almaecet talán a legsokoldalúbban használt természetes összetevő a modern, környezettudatos háztartásokban. Használjuk ízesítésre, borogatásra, hajmosásra, takarításra, öblítésre és még ezer más dologra. Hatalmas előnye, hogy hazai alapanyagokból akár otthon is elkészíthetjük. Sőt, a kishibás alma, az almahéj és a csutka felhasználásának talán legjobb módja. Így minimális az ökológiai lábnyoma, de ha a hazai bio almaecetet vásároljuk meg, azzal sem okozunk túlzott környezeti terhelést.

Ahogy fentebb is írtuk, olyan sok mindenre használható, hogy nem tudunk túl sokat készíteni, ráadásul sokáig eláll. Sőt, egyre jobb lesz. De vajon a kutyák kapcsán is bedobhatjuk? A válasz: igen. És nem is egyféle módon

Almaecet, a kutyabarát takarítószer

A kutyabarát háztartás és takarítás egyik alapja a veszélyes vegyszerek minimalizálása. Különösen az olyan helyeken, ahol a kutyáink közvetlenül érintkezhetnek velük. A szuperillatos felmosó adalék vagy a „friss levegőn száradó ruha” illatú kemikália helyett legalább a kutyánk közvetlen környezetében igyekezzünk olyan tisztítószereket alkalmazni, amelyek kevesebb káros összetevőt, túlzottan erős illatanyagot és potenciális allergént tartalmaznak. Öblítő helyett például kiváló az almaecet – elveszi a szagokat és könnyűvé teszi a textíliákat. A felmosáshoz és a vízkőtelenítéshez is remek.

Selymes, csillogó bunda

Az almaecetes öblítés selymessé és könnyen kezelhetővé teszi a hajat – és a kutyabundát is. Ráadásul csökkentheti a viszketést. Allergiás kutyáknak különösen ajánlott lehet a natúr, zabpelyhes fürdő és az almaecetes öblítés. Így amikor kimossuk az allergiát okozó polleneket és port a bundájukból, nem hagyunk ott helyettük olyan vegyi anyagokat amik irritációt okozhatnak.

Szájon át

Az almaecet kis mennyiségben jó hatással lehet a kutyák emésztésére. A szűretlen, tartósítatlan ecetben lévő enzimek támogathatják a belek egészségét és a jó emésztést.

A fenti alkalmazási módok mindegyikére igaz, hogy az almaecetet megfelelően hígítva alkalmazzuk, és soha ne tegyük nyílt sebre, kiütésre.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogsnaturallymagazine.com/3-simple-ways-apple-cider-vinegar-can-help-your-dog/; Kép: Photo by melchor gama: https://www.pexels.com/photo/brown-and-white-portuguese-water-dog-puppy-668004/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...