Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet, hogy Te is összetéveszted ezeket a kutyafajtákat? – 1. rész

Az Amerikai Kennel Klub több mint 190 különféle kutyafajtát ismer el, csak az Egyesült Államokban. A nemzetközi FCI pedig még ennél is több, 360 fajtát tart számon. Hogyan lehet kiigazodni egy ilyen változatos társaságban?

Magyar fajták

Induljunk hazai vizekről, hiszen nem csak az újdonsült egzotikus fajták okozhatnak fejtörést. A magyar kutyafajták közül is vannak, akiket rendszeresen összekevernek. Például a pumi, a puli és a mudi, a terelők gyöngyei. Közülük a puli a legismertebb, több mint ezer éves történetű fajta, így általában pulinak is nézik az emberek a szőrmók terelőket. Igazán megzavarhatjuk az embereket, ha például lenyíratjuk a pulinkat. Akkor akár bichonnak vagy westie-nek is nézhetik. Viccet félretéve: a legkönnyebben a fülükről lehet megkülönböztetni ezeket a kutyafajtákat. Amelyiknek nem látszik, az a puli. A viszonylag nagy, élénk, sátor fülekkel rendelkezők a mudik, míg a pumik fülének végén cuki bojtocska van. Persze ez csak a jéghegy csúcsa! Az alábbi videóból alaposan megismerheted a három magyar terelőkutya fajtát:

Bár nincs annyira sok magyar fajta, mégis van még tisztázandó különbség. Például a magyar vizsla kapcsán. Sokunk kedvence, az ikonikus zsemle színű gyönyörűség ugyanis kapásból nem egy fajta, hanem kettő: a rövidszőrű magyar vizsla a „klasszikus” vizsla. A kissé bohókásabb külsejű drótszőrű magyar vizsla (nem szálkásszőrű!) ritka, veszélyeztetett és védett kutyafajta. Ha tehát egy szakállas zsemleszínű vizslát látunk, akkor feltehetően ennek a fajtának az egyedével hozott össze a jósors.

Rövid orrú ebek

Bár a legnépszerűbb hazai kutyafajták közé tartoznak, a rövid orrú ebeket sem mindig tudjuk könnyedén azonosítani. A francia bulldog és a Boston terrier például a legtöbb laikus számára talány. Általában a Bostonokat nézik francia bulldognak. Pedig nem is olyan ördöngösség a megkülönböztetésük! Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz: Francia bulldog és Boston terrier: Ismerd meg a különbségeket!

Folytatása következik!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.goodhousekeeping.com/life/pets/g4755/small-white-dog-breeds/?slide=1; https://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%B3tsz%C5%91r%C5%B1_magyar_vizsla; https://www.akc.org/dog-breeds/belgian-tervuren/; https://www.myhappyhusky.com/can-malamutes-have-blue-eyes/; Képek: Készítette: Nincs megadva géppel olvasható szerző. Feltételezhetően Gerpsych~commonswiki (a szerzői jogi adatok alapján). – Nincs megadva géppel olvasható forrás. Feltételezhetően saját munka (a szerzői jogi adatok alapján)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=429869; Photo by Edgar Daniel Hernández Cervantes: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-short-coated-dogs-3628100/; Photo by Goochie Poochie Grooming;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...