Saját KB bal
Saját KB jobb
A Boston terriereknek fontos a gazdi közelsége

Francia bulldog és Boston terrier – Ismerd meg a különbségeket!

A francia bulldog és a Boston terrier külsőre hasonlónak tűnhetnek egymáshoz. Ám, ha jobban megismerjük a két fajtát, könnyen látható, hogy nem szabad őket egy kalap alá venni. Nagyon fontos lenne, hogy ne csak a küllem alapján válasszunk magunk mellé kutyát! Kutyaválasztás előtt alaposan informálódjunk és a habitusunkhoz, életkörülményeinkhez és életstílusunkhoz illő kutyát válasszunk. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a francia bulldog és a boston terrier, két külsőre hasonló, ám habitusában és tulajdonságaiban nagyon is különböző kutyafajta bemutatásával.

boston
A Boston terriereknek fontos a gazdi közelsége
Eredet

A francia bulldogok, vagy becenevükön: a frenchie-k, nevükkel ellentétben, eredetileg Angliából származnak. Az angol bulldog az Ipari Forradalom idején hajózta át a csatornát, először a munka és megélhetés miatt Franciaországba költöző britek oldalán. Később a franciák körében is népszerűvé vált a fajta, akik elkezdték a francia terrierrel keresztezni – így alakult ki a mára ismert frenchie-k őse.

A Boston terrier fajta gyökerei eredetileg szintén Angliáig nyúlnak vissza. Az észak-angliai kutyaviadalok során használták az őseiket, akik feltehetőleg bull típusú kutyák és terrierek keresztezéséből születtek. Az 1860-as években egy liverpooli férfi kitenyésztett egy szupererős kutyát, aki Judge névre hallgatott, és eladta egy amerikainak, aki Bostonba vitte. Judge ott került Robert C. Hooper birtokába, aki elkezdte tenyészteni a Boston terrierek ősapjaként számon tartott Judge-ot.

Habitus

Mind a francia bulldogokat, mind a Boston terriereket kedves, társaságot és embereket kedvelő kutyaként tartják számon, hatalmas egyéniséggel.

A két fajta közül a Boston terrier az energikusabb. A könnyen tanítható, intelligens bostonok kedvelik az aktivitást, a legtöbb terrierhez hasonlóan imádnak labdázni. A sportok közül a futás és az agility, a frizbi és más aktív mozgásformák sem állnak távol tőle. Számára a lényeg, hogy a gazdival lehessen. Ez utóbbit szereti minden körülmények között, akár a kanapén fekve is.

A francia bulldogok viccesek, és gyakran megnevettetik a gazdájukat. A tanításukhoz kellhet némi ráérzés, de türelemmel és gyakorlással ők is képezhetők. A francia bulldogok olykor távolságtartók és makacsak lehetnek, de pozitív tréninggel és szocializációval hozzá lehet őket szoktatni a többi kutyával való megfelelő társas érintkezéshez.

boston frenchie
A francia bulldogok gyakran megnevettetik a gazdájukat
Mielőtt bármely fajta vásárlása mellett döntenél, nézz körül a fajtamentő egyesületeknél: NOÉ Bulldog Fajtamentés.
Megjelenés

A Boston terrierek könnyen felismerhetők a szmokingjukról, azaz fekete-fehér foltos bundájukról. Nagyobb termetűek és ruganyosabb alkatúak, mint a francia bulldogok, a füleik pedig hegyesek és a fejük tetején helyezkednek el.

Hegyes füleikről könnyen felismerhetők a bostonok

A francia bulldogok számos színváltozatban fordulnak elő, nem csak fekete-fehér foltosban. Alkatuk az angol bulldoghoz hasonlóan nehézkes, de annál jóval kisebbek és kevésbé redős a bőrük. A francia bulldogok orra és feje lapos, mellkasuk széles. Nagy, kerek füleik denevérhez hasonló megjelenést kölcsönöznek nekik.

A frenchie hatalmas fülei és szemei elrabolják az emberek szívét
Egészség

Mindkét fajta egyedei vékony, egyrétegű bundával rendelkeznek, amely miatt a hideg időt nehezen viselik. Kinti tartásuk semmiképpen sem javasolt. Lapos orruk miatt a melegben és párás időben légzési nehézségeik lehetnek, illetve hajlamosak lehetnek a hőgutára.

A Boston terrierek átlagos élettartama 12-14 év, gyakori betegségeik közé tartozik a szürke hályog, a különböző allergiák és a süketség.

A francia bulldogok átlagosan 10-14 évig élnek. A különböző gyulladásos bőrbetegségek, a szürke hályog és más szembetegségek, a húgykövesség és a gerincproblémák – mint a csigolyaközi porckopás – gyakran érintik őket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Canine Weekly; wikipedia; Képek: pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...