Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a gilisztakomposzt?

A kutyabarát beltéri és kültéri kertészkedés egyik legfontosabb alapja a vegyszermentesség. Ehhez pedig egyenes út vezet a saját komposztunk készítése által. Vagy talán éppen fordítva… Sokunkat éppen a kutyáink, gyermekeink, a kertben élő állatok egészségének védelme vezet a komposztálás sárga köves útjára. Legyen szó a szobanövényeinkről vagy éppen a kiskertünkről, a jó komposzttal dúsított talaj fél siker. Erre pedig szert tehetünk például a gilisztakomposzt által.

Na de mi is ez pontosan?

A gilisztakomposzt a talajban természetesen végbemenő lebontó mechanizmusokat imitálja a konyhánkban. Élelmiszermaradékaink, konyhai hulladékunk egy részét használhatjuk fel így. Bemegy a dobozba a maradék, kijön a tápanyagdús komposzt.

Persze közben eltelik egy kis idő, amíg a giliszták (és persze a baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok) átalakítják a sárgarépahéjat értékes komposzttá. De ez minket nem zavar, hiszen a kis ládájukban szépen teszik a dolgukat.

Mi kell hozzá?

A gilisztakomposzt nem igényel nagy helyet, még udvart vagy erkélyt sem, mint egy hagyományos komposztáló láda. Kész ládákat lehet vásárolni (lehetőleg újra-műanyag vagy más környezetbarát alapanyagút válasszunk), de otthon is elkészíthető a DIY változat. A ládákon kívül kellenek persze a giliszták is, akik az egész folyamat kulcsszereplői. A komposztáláshoz nem a hagyományos földigiliszták a megfelelő választás, hanem a vörös trágyagiliszta vagy a vöröslő giliszta. Ezeket az állatkákat horgászboltokban lehet beszerezni. A befektetés (jó esetben) egyszeri, hiszen ha jól érzik magukat, a giliszták szaporodnak és sokasodnak a komposztládánkban.

Ennek érdekében érdemes rendszeresen etetni őket és biztosítani számukra a 10 – 25 °C közötti hőmérsékletet, illetve a nedves, sötét közeget. Ha így teszünk, nem csak a giliszták lesznek boldogok, hanem mi is, hiszen akár már tavaszra remek minőségű komposztunk lesz.

Az alábbi videó előadásban lépésről lépésre megismerheted a gilisztakomposzt minden csínját-bínját:


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Plant One On Me – YouTube; Humusz.hu; Kép: Image by <a href=”https://pixabay.com/users/perjensen-1837778/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2581944„>Per Jensen</a> from <a href=”https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2581944”>Pixabay</a>
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...