Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya epilepszia – tünetek, diagnózis, kezelés

A kutya epilepszia a kutyákat érintő neurológiai betegségek közül a legelterjedtebb. Még így sem mondható gyakorinak, hiszen a kutya populáció kevesebb mint 1%-át érinti. Ugyanakkor, mivel a betegség diagnózisa és kezelése a gazdi és az állatorvos részéről is felkészültésget igényel, fontos, hogy tudatában legyünk a lehetőségnek.

Milyen tünetekkel jár az epilepszia?

Az epilepsziát emberek és kutyák esetében is úgy képzeljük, mint egy hirtelen rohamot. A beteg teste megfeszül, esetleg rángatózik, a szájából habos nyál folyik. A tünetek azonban ennél jóval változatosabbak lehetnek, az epilepszia típusától függően.

A kutyák esetében gyakran észre sem vesszük az úgynevezett absence epilepsziát. Ilyenkor a kutyánk „elbambul”, majd mintha mi sem történt volna, folytatja tovább az életét. Nincs szó látványos rohamról, éppen csak egy pár másodperces epizód zajlik le. Ez lehet a súlyosabb roham előjele is, de önmagában is járhat. Ezen kívül az epilepsziás roham járhat olyan tünetekkel is, mintha a kutyánk lenyelt volna valamit: szájnyalogatás, nyelegetés, mintha hányni szeretne. Ez kísértetiesen hasonlíthat a nyelőcsőben található idegen test, de a reflux tüneteire is.

Ezek a tünetek ugyan enyhébbnek tűnnek, mint egy nagyroham, nem tudhatjuk, hogy mi van a háttérben, és mennyire súlyos a folyamat, ami elindította. A tünet súlyossága nem feltétlenül ad képet az epilepszia betegség súlyosságáról, illetve a kezelés indokoltságáról. Ezt minden esetben állatorvosi vizsgálat kell, hogy megelőzze.

Mit tegyünk, ha tüneteket észlelünk?

Természetesen, meg kell említenünk még a görcsös vagy merev rohamokat is, melyek esetében sokan azonnal epilepsziára gyanakszunk. Holott szepszis, májbetegség, magas láz stb. is okozhat rohamot. Ezért ilyen esetben lényeges, hogy azonnal állatorvoshoz vigyük a kutyánkat. Ha ez nem lehetésges, akkor legalább egy videófelvételt készítsünk a roham lefolyásáról (természtesen a kutyánk biztonsága, épsége az első!), és amint lehet forduljunk állatorvoshoz.

Bármilyen epilepsziára utaló tünetet érdemes videóra rögzíteni, hiszen ez egy rohamokban jelentkező betegség, ami idegrendszeri eredetű. Egyáltalán nem biztos, hogy a rendelőben is megfigyelhetők lesznek a tünetek. Az epilepszia diagnózisában nagy könnyebséget jelentenek az agyi képalkotó eljárások (MRI). Ugyanakkor ez hazánkban a legtöbb rendelőben nem elérhető. Ezért minden információ, videó, a körülmények leírása, a roham pontos időtartama, stb. segíthet az állatorvosnak a pontos diagnózisban.

Az epilepszia kezelése a rohamok csökkentését szolgáló gyógyszerekkel történik, melyeket az állatorvos állapít meg, ír fel és ellenőriz. Fontos, hogy a gyógyszereket időben és pontosan adjuk!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://pets.webmd.com/dogs/dog-seizure-disorders; Kép: Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/woman-girl-bed-bedroom-4046308/;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...