Saját KB bal
Saját KB jobb

Mérgező és biztonságos szobanövények kutyásoknak

A szobanövények témája sokszor okoz fejtörést a kutyásoknak. Bár valószínűleg a térben minden irányban mozgékonyabb cicagazdiknak jóval nehezebb a dolga, ha otthonunk zöldítéséről van szó. Az alábbiakban tisztázzuk, mit jelent a mérgező szobanövény, illetve összegyűjtöttünk pár fajtát, amelyet bátran befogadhatunk otthonunkba.

A mérgező szobanövény mítosza

Sok kutyás ódzkodik a szobanövényektől, mondván, nem lehet tudni, hogy nem mérgezőek-e a kutyákra nézve. Az aggodalom azonban sok esetben túlzó. A legtöbb szobanövény csak akkor mérgező, ha a kutyánk megeszi azt. Nem bocsát ki mérgező gázokat vagy csepeg belőle gyilkos nedű. Tehát biztonságos magasságba helyezve semmi gondot nem okoz. Bár az ebek többségére nem jellemző, hogy megveszik egy friss diffenbachia-levélért, jobb félni, mint megijedni, különösen, ha kölyökkutyánk van.

A mérgező szobanövények tehát nem feltétlenül jelentenek tiltólistát, inkább csak fokozott figyelemmel kell lennünk az elhelyezésüknél. Cicásoknál ez nyilván kicsit nehezebb, hiszen egy macska jóval nagyobb mozgástérrel rendelkezik egy kutyánál.

Gyakori szobanövények, melyek elfogyasztva mérgezőek a kutyákra nézve:
 • diffenbachia
 • nyíllevél
 • szobaliliom
 • mikulásvirág
 • papagájvirág
 • korallvirág
 • kúszóliliom
Egyéb veszélyes növények

Nem csak mérgezőség szempontjából lehet veszélyes egy szobanövény. A hegyes, tüskés, szúrós levelek ugyanolyan balesetveszélyesek lehetnek kutyánkra, mint a gyerekekre. Ha szeleburdi kutyánk imád a lakásban rohangálni és nekiszalad ennek-annak, vagy idős kutyánk már nem mindig látja mi kerül az útjába, érdemes kerülni a szúrós, hegyeslevelű zöldnövényeket. Vagy legalábbis olyan helyre tegyük őket, ahol nem kerülhetnek közvetlen kapcsolatba kutyánk szemével, orrával vagy tappancsaival.

Kutyabarát szobanövények

A szobanövények nemcsak szépek, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy lakásunkban jó levegő legyen. Ezen kívül környezetgazdagítás (enrichment) szempontból sem utolsók. Az illatos, vagy éppen a szellő, huzat hatására mozgó levelek hangja jó hatással lehet kutyánk közérzetére is.

Az alábbiak közül bátran válogathatunk:
 • páfrányfélék – zizegő-susogó leveleik hangja is kellemes élmény
 • bambuszpálma – nyugtató, árnyékot adó fácska
 • lepkeorchidea – színes és formagazdag
 • zöldike – kezdő kertészek kedvence
 • afrikai ibolya
Gyógynövények, fűszernövények

Érdemes külön említést tenni a gyógy- és fűszernövényekről, melyeket akár a szobában, akár kint is nevelhetünk. Ezek nemcsak illatosak, de gyógyhatásúak vagy jótékony hatásúak lehetnek. A rozmaring, a kakukkfű, az oregánó és a bazsalikom például kis mennyiségben hasznos lehet a kutyák számára.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/allatbarat-szobanovenyek-ezeket-valaszd-ha-biztonsagban-akarod-tudni-kedvenceidet.28300.html; https://femina.hu/otthon/mergezo-szobanovenyek-kutya/; Kép: Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...