A kutyajátékok négy típusa – és használatuk – 2. rész

A kutyajátékok között válogatva zavarba ejtő kínálattal találkozhatunk. Egy-egy üzletben se szeri se száma a színes, zajos, gömbölyű, puha, stb. játékoknak. Mint Gombóc Artúr a csokoládé boltban. A cikk első részében arról volt szó, miért fontos a játék, és mit tegyünk, ha kutyánk nem szeret játszani.

A következőkben a játszási szokások kialakításáról lesz szó, és belekezdünk a négy kutyajáték típus ismertetésébe is.

Tehát: meghatározzuk a játékra szánt időt.

Jó, ha rutinszerűen, minden nap ugyanakkor van. A kutyák szeretik a rutint, és nekünk is jó, ha nem akármikor kell játszanunk, hanem megvan az ideje. A fennmaradó időt akkor saját magunkra szánhatjuk. Keressünk egy lyukas félórát a napban, és szenteljük azt a játéknak. Lehet a szabadban, de lehet bent is játszani.

Ha ezeket megtesszük, értelemszerű, hogy a játékok nem hevernek mindenfelé, hanem a játékidőben vesszük őket elő. Lehet mindig mást, de tapasztalatból nekünk a rotáció jött be leginkább. Azaz, egy darabig minden nap ugyanazzal játszunk, majd ha már kezdi unni a kutya, akkor váltunk. Nem kell feltétlenül új játékot venni. Többnyire a három hete nem látott előző kedvenc ugyanolyan lelkesedést vált ki, mint egy vadiúj játék.

Ez a trükk egyébként a gyermeknevelésből jött át a kutyás világba. A Montessori irányzat például kifejezetten bátorítja a játékok elpakolását játszás után, és a kisebb számú játék rotálását. Ezzel nem halmozzuk el ingerrel a gyermeket, és tudatosan, értőn fog játszani. A kutyáknál a gyakorlatban remekül működik ugyanez az elv.

Mennyit játsszunk?

Érdekes kérdés, függ tőlünk és a kutyánktól is. Illetve az adott játék fajtájától. Erről kicsit később bővebben.

Itt is többféle alternatíva van. Alapvetően abból érdemes kiindulni, hogy egy kutyának napi kb. 2 óra aktív foglalkozásra van szüksége. Ez lehet séta, sport, kutyaiskola, tréning, játék, masszázs, babusgatás, stb. Az az idő, amíg egymásra figyelve, egymással töltjük az időt. Ebbe az időkeretbe és a napirendünkbe illesszük be a játékidőt. Ha például naponta kétszer 30 percet sétálunk és 20 percet tréningezünk, akkor marad 40 perc, amit fel is oszthatunk. Vagy a sétához csaphatunk egy kis labdázást, vagy otthon játszhatunk egy fejtörővel. Számos lehetőség van arra, hogy a közös játékot a mindennapok részévé tegyük.

Itt érdemes megemlíteni azokat a játékokat, amelyekkel a kutya maga is eljátszik. Ilyenek a tölthető játékok, az interaktív etető játékok vagy a rágcsajátékok. 

Ezeket se hagyjuk szabadon, itt is adjuk meg a módját. De, használhatjuk őket arra, hogy a kutyánk önállóan lekösse magát amíg nekünk dolgunk van. Ez a típusú aktivitás remek a kutyának és számos előnye van, de ne számítsuk bele a közös időnkbe. Bővebben a tölthető és egyéb etető játékokról itt olvashatsz: Tények, tévhitek és tippek a foglalkoztató játékokkal kapcsolatban

A kutyajátékok négy típusa

A kutyajátékoknak alapvetően több típusa létezik, melyek közül a boltokban többnyire négy típussal találkozunk. Ezek a rágcsajátékok, a tölthető játékok, a sportjátékok és a plüssök. Külön kategóriába sorolhatjuk a logikai játékokat, melyek talán inkább fejlesztő, tanító célzatúak, mint pusztán önfeledt játékra való eszközök. Több üzletben találkozhatunk ezekkel vagy hasonló kategóriákkal a termékeken vagy a polcokon feltüntetve, ami segíthet a választásban.

A rágcsajátékok, fogtisztító játékok

Ezek azok a játékok, amiket először megveszünk már a kölyköknek is, méghozzá azért, hogy ezt rágja, ne a mi holminkat.

Természetesen, ezeket a játékokat is meg kell tanítani a kutyáknak, hogyan használják, hiszen magától nem biztos, hogy úgy gondolja, hogy érdekesebbek lennének, mint a gazdi szagú cipő.

Ebben a mi lelkesedésünk, dicséretünk játszik szerepet. Ne feledjük, hogy a kutyánk kedvenc dolga az, amit velünk csinálhat. Így a közös játék, a sok dicséret és a lelkesedés – néhány izgalmas hanghatással kísérve – hamar a legeslegjobb játékká varázsol bármit. „Az uncsi cipő már senkit sem érdekel, ha a gazdival játszhatok.”

Szóval, legalább eleinte, amíg meg nem kedveli a játékot, a rágcsajátékok is közös játszást igényelnek. Ha már kialakul a szerelem, akkor önmagukban is lekötik a kutyánkat, kevésbé kell az aktív jelenlétünk.

Folytatjuk!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.bindisbucketlist.com/post/non-food-related-enrichment-for-dogs-part-1-includes-videos-tips-and-diy-options; https://www.bindisbucketlist.com/post/what-are-decompression-activities-for-dogs-and-why-are-they-important; https://www.youtube.com/c/SimpawticoDogTraining; Zazie Todd: Wag; Képek: Photo by Josh Sorenson from Pexels; https://www.pexels.com/photo/close-up-of-dog-relaxing-on-bed-247968/; Photo by Thijs van der Weide from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...