Hogyan állj ki a kutyád személyes térhez való jogáért?

Sokszor megesik velünk, hogy a városban sétálva egyszerűen csak felbukkan valaki – gyerek, felnőtt, fiatal, idős – és már a kutyák fején van a keze. Ha nyomatékosan ránézek, akkor kérdezik csak meg, hogy megsimogathatják-e a kutyákat. Alapvetően kedvesség, és a kutyáim sem viselik rosszul. Mégis, van olyan alkalom, amikor nem kérünk a kéretlen simiből. Ha a kutyám nincs jól, fáradt vagy egyszerűen csak haladnék. Hiszen ehhez jogunk van, nem? De. Jogunk van a személyes térhez. És a kutyáknak is joguk van a saját személyes terükhöz.

Ez nem annyira bonyolult fogalom, valahogy mégsem tartják tiszteletben. Ha pedig egy kutya kifejezésre juttatja a személyes teréhez való jogát, azonnal agresszív, rosszul nevelt, alulszocializált és hasonló jelzőkkel illetik. Egyébként a gazdi számára is jelenthet konfliktust a kutyája személyes terének védelme. Sokan nem értenek a szóból és bírálják az olyan gazdit, aki nem hagyja, hogy totál idegenek tapogassák a kutyáját.

Pedig nem lehet elvárás minden kutyával szemben, hogy türelemesen hagyja ezt. Igenis, megengedett, hogy egy kutya kiléphessen egy számára kellemetlen szituációból még mielőtt drasztikus lépésekre (ugatás, morgás, harapás) kellene elszánnia magát.

Ezt a döntést pedig nekünk, gazdiknak kell biztosítanunk. Erre pedig az egyik legjobb módszer, ha biztosítjuk a kutyánk személyes terét.

Ha kéretlenül közelítenek hozzá, szólunk az illetőnek, hogy maradjon pár lépés távolságban. Majd hagyjuk, hogy a kutyánk eldöntse, odamegy-e vagy sem. Ha nem, az az ő döntése.

Ugyanígy járhatunk el, ha megkérdezik, megsimogathatják-e a kutyánkat. Kérjük meg, hogy guggoljanak vagy térdeljenek le pár lépés távolságban – és bízzuk a kutyára a döntést.

Nyíltan és határozottan fogalmazzuk meg, hogyan közeledjenek a kutyánkhoz. Például: ne közelítsenek felülről, az oldalát és ne a feje tetejét simogassák, ne piszkálják a farkát, stb.; és állítsuk le a simogatást, ha úgy látjuk, hogy túl heves, durva, vagy kutyánk kellemetlenül érzi magát a helyzetben.

Ha tudjuk, hogy a kutyánk valamilyen okból – akár átmenetileg is – nem nyitott a simogatásra, közeledésre, akkor udvariasan, de határozottan utasítsuk el a simogatást. Ha pár szóban elmondjuk, hogy beteg, idős, félénk, stb. azt mindenkinek tiszteletben kell tartani! Sokakat nehéz eltántorítani, de határozottan tartsunk ki és nem engedjünk senkit a kutyánk személyes terébe akit mi vagy ő nem szeretne.

A sárga szalag vagy a sárga és feliratos nyakörv, kendő vagy hám viselése szintén jó ötlet. Ma már itthon is kaphatók „ne simogass” és hasonló, magyar nyelven feliratos kiegészítők, elsősorban egyedi készítőknél érdemes körülnézni.

A kutyánk személyes tere az ő biztonságos területe. Még a legbarátságosabb kutyával is előfordulhat, hogy nem szeretne idegeneket beengedni oda, és mivel ők nem állhatnak ki magukért, nekünk kell kinyitni a szánkat és szólni helyettük.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Alice Castro from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...