Saját KB bal
Saját KB jobb

A te kutyád is imád mindent cafatokra tépni? Íme néhány fenntartható ötlet!

Vannak kutyák, akiknél egy plüssjáték egy életen át kitart. Míg más gazdik csak álmodozva nézik a bújós plüssöket az állatos boltokban, mielőtt a „garantáltan” elnyűhetetlen szekció felé vennék az irányt. Nálunk a cuki plüssök sorsa ugyanis a kíméletlen cafatokra tépkedés általi halál.

Pedig a plüssgyilkosság az erre hajlamos kutyák számára remek móka. Ők ebben élik ki az ösztöneiket, és szinte biztos, hogy ha nem biztosítunk számukra megfelelő tépkednivalót, akkor bizony a papucsunk, a zoknink, a párnák vagy épp a távirányító (nálunk eddig 3 db) válik a cafatokra tépkedés céltáblájává.

A plüssök és tépkedhető dolgok folyamatos beszerzése azonban nem tesz jót sem a környezetnek, sem pedig a pénztárcánknak. Éppen ezért az alábbiakban 3 szuper alternatívát kínálunk, amelyek költségtakarékosak, környezetbarátak és biztonságosak.

Ezek segítségével kedvencünk kiadhatja magából a benne élő Thort, anélkül, hogy kedvenc tárgyaink vagy a bankszámlánk sérülne.

 

Csomagok nem csak karácsonyra

Az egyik kedvenc DIY tépkedős játékunk szinte ingyenesen elkészíthető, és aki – akármilyen ügyetlenül is – csomagolt már ajándékot, annak nem fog gondot okozni.

A lényeg, hogy krepp papírba, újságpapírba vagy régi csomagolópapírba csomagoljunk be valamit. Ez lehet rongy, konyharuha, egy régi póló vagy éppen összegyűrt papír. Nem az a lényeg, hanem, hogy tépkedni lehessen. Cafatokra. Készítsünk jó pár csomagot, majd örvendeztessük meg a kutyánkat egy jó kis cafatolós mókával.

Az erre hajlamos kutyáknak a csomagok széttépése önjutalmazó tevékenység, de ha fokoznánk az élvezeteket, a csomagok belsejében ízletes falatokat is elrejthetünk – mondjuk egy rágcsát.

Dobozkígyó

Ehhez a tépkedős játékhoz sem kell személyi kölcsönt felvenni. Elég hozzá pár doboz, néhány papírcafat és pár szem jutalomfalat. Körülbelül ugyanakkora dobozokat használjunk – az eredeti videón gabonapelyhes dobozokkal látható, de a nagykiszereléses fogtisztító jutalomfalat dobozával is működik.

A lényeg, hogy szórjunk pár szem tápot vagy finom falatot az első dobozba, majd tegyünk bele egy kevés összegyűrt csomagoló- vagy újságpapírt. Az így összeállított dobozba nyomjuk bele a második dobozt, hogy teljesen betömje az első doboz száját és stabilan bent legyen, de ne teljesen. Majd tegyünk a második dobozba is falatot és papírt, és tömjük be a harmadik dobozzal – és így tovább, amíg a dobozkígyó elég hosszú nem lesz. Ezután jöhet a boldog cafatokra tépkedés.

Saláta

Először szinte mindenki kétkedéssel fogadja ezt az ötletet, pedig meglepően hasznos tud lenni. Különösen azoknak a kutyáknak, akik nem csak tépkednek, de közben meg is eszik a cafatokat. Ilyen esetben a papír, a plüssök és a műanyag is veszélyes lehet. Célszerű tehát olyan tépkedésre alkalmas dolgot adni nekik, amit, ha megesznek sem lesz bajuk.

A saláta például ilyen. Egy szép, kerek fej fejessaláta vagy jégsaláta kiváló rejtekhelye a jutifalatoknak, és ha netán pár falat salátalevél is bekerül a kutyánk szervezetébe, annyi gond legyen.

Természetesen a salátát mossuk meg, mielőtt jutalomfalatokat bújtatnánk a levelek közé és a kutyánknak adnánk.


Mint minden játék esetében, a fenti ötleteknél is áll, hogy ne hagyjuk egyedül a kutyánkat játék közben és folyamatosan ügyeljünk a biztonságára. Mindig a kutya érettségének és testméretének megfelelő játékot válasszunk.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindisbucketlist.com; Canine Enrichment for the Real World; What about Bunny? – YouTube. Kép: Photo by MART PRODUCTION from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...