Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát kirándulás: Zalaszentmihály – béke, nyugalom és megkapó szépség

Ha azt mondom, véletlenül keveredtünk ide, nem túlzok. Zalaszentmihály nem szerepelt sem a rövid, sem a hosszútávú túraterveinkben, sőt, bevallom, nem sokat tudtam korábban a faluról. Pedig Zalaszentmihályon olyan dolgok vannak, amelyek egyenként is vonzzák a turistákat. Ha pedig hozzáteszem, hogy itt nem kell sorban állni és a tömeggel harcolni, hogy megtapasztaljuk a szépséget és a vidéki idillt, akkor tudom, hogy jó páran felkapják a fejüket.

hangulat 1
Vidéki hangulat

A Zalaegerszegtől 22 km-re, Keszthelytől és a Balatontól 25 perc autóútra található település a Szévíz és a Principális-csatorna között fekszik. A tatárjárás korában is lakott volt már, vizei és a környék tavai a középkor óta ismertek tisztaságukról és halgazdagságukról. Zalaszentmihály hazánkban egyfajta horgászkegyhely, de a környező országokból is vonzza a sporthorgászokat. A település közelében fekvő három, egyenként 100 ha körüli horgásztó háborítatlan vizei szinte felbecsülhetetlen halállománnyal rendelkeznek.

A természet és a horgászegyesület munkájának köszönhetően a tavakon otthonra leltek a vízimadarak is, a nádasokban gazdag az élővilág. A faluban fecskék százai repkednek, és akár tenyérnyi szitakötőket is láthatunk.

zalaszentmihály 1A zalaszentmihályi tó nem csak élővilágában, hanem látványában is valódi csoda. A dél-zalai dombok között nyugvó víztükör hol olyan zöld, hogy szinte ki sem tűnik az erdők-mezők közül, hol pedig szikrázóan ragyog. A falu gótikus alapokon nyugvó templomától, a dombról lenézve, a napszak és az időjárás függvényében játszik a szemünkkel a tó.

Templom, gótikus ablakokkal
De ne álljunk meg itt! Menjünk egészen közel, sétáljunk le a partra. A nádas, ligetes tópartról vegyük szemügyre a vízparti és a vízen álló stégeket, és figyeljük meg a vízimadarakat.

A bátrabbak csónakba is szállhatnak, hogy testközelből figyeljék a vízi életet és barangoljanak a kis vízen álló házikók között. A zalaszentmihályi horgásztó partján már épül a tanösvény, de amíg nem készül el, bátran forduljunk a helyiekhez. A horgászok és a tavat fenntartó horgászegyesület tagjai is szívesen mesélnek az egykori tőzegbánya helyén létrehozott tó történetéről, élővilágáról.

Hasznos információk: A környéken kijelölt túraútvonal nincs. Ha hosszabb túrát terveztek, érdemes lehet a Pacsán található hegyi kápolnától indulni, majd Zalaszentmihályra érve a templomtól leereszkedni a tópartra. Innen, a főútra visszakanyarodva, Pölöske irányában egy újabb tóhoz érhetünk, ahol büfét is találunk. Innen folytathatjuk az utat Búcsúszentlászló felé, vagy vissza is indulhatunk Pacsára. A terep remek kerékpározásra is! Utunk nagy része aszfaltos közúton visz, de a forgalom nem jelentős. A tavak horgásztavak, a kutyák fürdetése és a strandolás nem engedélyezett.

Látnivalók a környéken: Zalaszentmihály – horgásztó és gótikus templom, Pacsa – hegyi kápolna, Búcsúszentlászló – kegytemplom, Bödőcs Tibor szülőfaluja.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Bujdosó-Szalay Adél
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...