Saját KB bal
Saját KB jobb

A turisták nélküli Thaiföldön megugrott a ritka teknősök száma

Két évtizede nem volt annyi fészkelő teknős Thaiföldön, mint amióta a járvány miatt lezárták a strandokat, és alig vannak turisták az országban.

A helyi környezetvédők jelentése szerint rég nem látott mennyiségű ritka tengeri teknős fészkel a thai partokon. Ez egyértelműen arra enged következtetni, hogy a környezet élővilágára kifejezetten jó hatással van a turisták elmaradása a térségből. Thaiföldön sok olyan partszakaszt foglaltak el a strandok, ahol korábban számos tengeri teknős fészkelt.

Egyre több lezárt területre mennek vissza az állatok

A lezárt Haifa városában, Izraelben nemrég egy vaddisznót láttak sétálgatni, London külvárosát pedig szarvasok látogatják. Egyre több hír érkezik a nagyvilágból, mely arról számol be, hogy vadállatok tévednek be az elnéptelenedett városokba, területekre. Ez figyelhető meg Thaiföldön is, ahol az utazási tilalomnak és a lezárásoknak köszönhetően az állatok kezdik visszafoglalni azokat a területeket, amiket a turisták egyre növekvő száma élhetetlenné tett számukra.

Tengeri teknős Thaiföldön
Fotó: Reuters
Növekszik a fészkek száma

A thaiföldi tengerbiológiai központ igazgatója, Kongkiat Kittiwatanawong azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy tavaly november óta 11 olyan tengeri teknős fészket is találtak, melyekből az elmúlt években egy sem volt bizonyos partszakaszokon. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a tengeri teknősök csökkenő számát nagy mértékben a fészkelő helyük elveszítése okozza, ami pedig az emberi tevékenységnek tudható be. Hiába számít veszélyeztetett fajnak Thaiföldön a tengeri teknős, mégis sokan pusztulnak el halászati hálóba tekeredve, vagy azért, mert fészkelő helyüket megzavarják az emberek. A hatóságok most nagyon örülnek a növekvő fészek számoknak, de erős a félelmük, hogy amint újra indul a turizmus, ez a tendencia sajnos vissza fog fordulni. 

Igazán különleges állatok

A tengeri teknősök megjelenésüket tekintve is igazán különleges állatok. Szárazföldi rokonaikkal ellentétben ők nem tudják behúzni nyakukat és lábaikat a páncél alá. Nagyjából 45 év alatt érik el a felnőtt kort és ekkor raknak először tojásokat. Ez sajnos nem kedvez a túlélési esélyeiknek, hiszen minél több idő alatt éri el egy állatfaj a felnőtt életkort, annál nagyobb veszélyt jelent ránézve az emberi pusztítás. A tengeri teknősöknél is nagyobb az esély arra, hogy még azelőtt elpusztul, hogy gondoskodott volna utódokról.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Guardian, wikipedia

Cover: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...