Saját KB bal
Saját KB jobb

Rozmaring – Biztonságos, egészséges vagy veszélyes a kutyák számára?

A rozmaring az egyik legkedveltebb aromás fűszernövény. Mediterrán ételek, grill fogások és levesek kedvelt ízesítője. Fogyasztható frissen, szárítva, teaként, ecetként és tinktúraként is. A népi gyógyászatban a rozmaring olaját emésztési panaszok, keringési problémák és izomfájdalmak kezelésére használják.

rozmaring
Virágzó rozmaring – wikipedia.

Talán leghíresebb alkalmazása Károly Róbert feleségéhez, Erzsébet királynéhoz kötődik, akit 72 éves korára súlyos köszvény gyötört. Orvosai rozmaringszeszt javasoltak a panaszok enyhítésére. A korabeli beszámolók szerint a kezelés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az idős hölgy szinte megfiatalodott tőle. Erre bizonyíték lehet, hogy a lengyel király ekkoriban házassági ajánlatot is tett neki. Ez persze lehet, hogy a korabeli örökösödési törvényeknek volt köszönhető, mintsem csupán a rozmaringnak. A rozmaringszeszt egyébként a középkorban egész Európában Aqua Reginae Hungariae, azaz, a magyar királyné vize, néven ismerték.

A rozmaring nem csak legendákban, hanem tudományos kísérletekben is bizonyította élénkítő hatását. Egy patkányokon végzett vizsgálat szerint pedig csökkenti az oxidatív stresszt.

Rozmaring és a kutyák

Valószínűleg a gazdik többsége nem is tud róla, de sok kutya rendszeresen fogyaszt rozmaringot. A rozmaring illóolaj vagy kivonat ugyanis elterjedt tartósítószer szárazeledelekben. Különösen az „újhullámos” tápokban találkozhatunk vele, mint természetes tartósítószer.

A rozmaring illóolaj egyébként nyugtató hatással lehet a kutyákra, de nagyon figyelni kell a mennyiségekre. Legfeljebb 1%-os koncentrációban alkalmazzuk (belsőleg), töményebb oldata ugyanis epilepsziát, görcsrohamokat is előidézhet az arra hajlamos kutyáknál. Az ő esetükben tartózkodjunk a rozmaring olajjal tartósított tápoktól is.

A rozmaring egyéb formáiban azonban bátran adható kutyáknak. Szárítva, nyersen, teaként és eledelbe főzve sem éri le az illóolaj azt a koncentrációt, ami veszélyes lehetne.

Hogyan alkalmazzam?

Érdemes lehet alkalmanként az étrendbe iktatni, ha kedvencünk ízületi problémákkal küzd. Ilyenkor a kurkuma, a gyömbér, a fahéj mellett a rozmaring is segíthet.

Egyébként antibakteriális hatású (ezért is kiváló tartósítószer). Alkalmazható borogatásban, bőr vagy szem bakteriális fertőzése esetén, apróbb sebek kezelésére. Mivel nem mérgező, forrázata kiváló a száj és a tappancsok sérüléseinek kezelésére is.

Antioxidáns hatása révén idős korban alkalmazható az ún. „civilizációs betegségek”, így a szív- és érrendszeri, keringési panaszok, daganatok esetén. Külsőleg, hígított olaja alkalmazható masszázsra izomfájdalmak, ízületi gyulladás vagy keringési panaszok esetén.

Természetes bolha- és kullancsellenes szerként tartják számon.


Mint minden új élelmiszer, a rozmaring etetése előtt is kérjük ki az állatorvos véleményét.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; https://moderndogmagazine.com/gallery/herbs-are-good-dogs?slide=1; Dogs Naturally Magazine; Kép: Photo by Lachlan Ross from Pexels; Készítette: fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 – A feltöltő saját munkája, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=321123
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...