Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Markus Winkler on Unsplash

Szuper nyári jutalomfalat, az uborka. Frissít, hűsít és nem hizlal!

Az uborka tökéletes jutalomfalat lehet kutyád számára, amellett, hogy nagyon egészséges, sok folyadékot is tartalmaz.

Általában ritkán jut eszébe egy gazdinak uborkát, vagy más zöldséget jutalomfalatként adni kedvencének. Azonban érdemes egy kicsit változtatni a szokásainkon, hiszen egy friss, nyers zöldség nem csak ízletes jutifalat lehet, de kimondottan egészséges is és ráadásul nem is hizlal. Fontos szempont lehet ez például olyan kutyáknál, akik hízásra hajlamosak, de például jutalomfalattal tréningezik a suliban.

Finom, frissít, hűsít

Az uborka kifejezetten nyáron csodálatos és praktikus jutalomfalat. Ennek a szuper zöldségnek a 95 százaléka víz, így a jutalmazás mellett azonnal gondoskodunk egy kis folyadékpótlásról is. Az uborka az egyik leghidratálóbb zöldség, amit kutyáink ehetnek. A sok folyadékon kívül olyan fitotápanyagokkal rendelkezik, melyek megkötik a szabad gyököket és még fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.  Az uborka számos jótékony hatása mellett még a kutya leheletét is frissen tartja, mivel a benne lévő víz segíti a száj tisztán tartását, egyszerűen lemossa a fogakon lévő ételmaradékot, miközben rágja a kutya.

Tele van vitaminnal

Az uborka tele van ásványi anyagokkal. Tartalmaz káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat. Kalóriatartalma különösen alacsony, 100 gramm mindössze 10 kcal-t tartalmaz. Rengeteg vitamint is megtalálható benne: a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint. Fontos kiemelni a C-vitamin tartalmat, hiszen kutyáinknak erre ugyanúgy szükségük van, mint az embereknek, fontos antioxidáns és immunerősítő funkciókkal is rendelkezik. Végül pedig, az uborka könnyen és gyorsan emészthető.

Hogyan adjuk és mennyit?

Az uborka egészen addig egészséges a kutya számára, amíg helyesen és megfelelő mennyiségben adod kedvencednek. Vágd apró, falatnyi darabokra a zöldséget, hogy könnyen tudd adagolni, a kutya pedig könnyen megrághassa. Az uborkát az ételhez is keverheted, ha különösen szereti. Fontos, hogy az uborka, mint minden más „csemege”, kutyád kalóriabevitelének 10 százalékát teheti ki.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, HealthypetsMercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...