Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Cukkini rágcsa jutalomfalat recept

A legtöbb kutya imád rágcsálni, és erről nem is kell őket lebeszélnünk. A rágcsálásnak számos jótékony hatása van: segít a fogak egészségének megőrzésében, az állkapocs erősítésében illetve mentális előnyei is vannak. A rágcsálás ösztönös cselekedet, ami oldhatja a kutyák feszültségét, szórakoztató a számukra és leköti őket. Persze nem mindegy, hogy mit rágnak. Rágcsa készülhet húsból, csontos húsból vagy állati testrészekből, mint például a nyúlfül vagy a szárított kacsanyak. Természetesen a „hagyományos” gabona-alapú összetétel is létezik, ezek általában biztonságosabbak, de kevésbé felelnek meg a modern kutyadietetikai elveknek. Aztán persze vannak rágcsa játékok is…

A mostani cikkben egy növényi alapú rágcsa receptjét mutatjuk be. A cukkini ideális alapanyag hozzá, de más tökféléből is elkészíthetjük, sőt, sárgarépa, pasztinák vagy cékla is remek választás, szezontól függően.

Az ízesítésben is szárnyalhat a képzelet! A zöldfűszerek, a kurkuma vagy a mogyoróvaj is remek lehet, de igazából a zöldségek önmagukban is kívánatosak sok kutyus számára.

Az alaprecept

Hozzávalók:

1-2 darab cukkini

1 bio csirkehúsleves kocka

1 csipet kurkuma

olívaolaj

Elkészítés:

A cukkinit hosszában 3 mm-es szeletekre vágjuk. Éles késsel, zöldséghámozóval vagy mandolinnal is dolgozhatunk, a lényeg, hogy egységes szeleteket kapjunk.

A cukkini szeleteket forgassuk meg olívaolajban, majd fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsire és szórjuk meg a fűszerekkel. A húsleveskockát morzsoljuk szét az ujjaink között, és kis mennyiségben, egyenletesen dörzsöljük a cukkiniszeletekre. A cukkiniszeletek között hagyjunk legalább 2 cm helyet, hogy a levegő áramlása révén egyenletesen süljenek majd.

Melegítsük elő a sütőt 90°C-ra, majd helyezzük be a cukkinit és légkeverés mellett süssük, amíg rugalmas, de nem nyers állagú lesz. A hőmérsékletet csökkentsük, ha kiszáradna vagy pirulni kezdene.

A sütő helyett aszalógépet is használhatunk – így a cukkini vitamin- és ásványi anyag tartalmának még nagyobb részét őrizhetjük meg.

Az elkészült és lehűlt cukkini rágcsa légmentes edényben hűtőben 2 hétig tartható el.

Próbáld ki ezt az egészséges receptet is: Édesburgonyás fogápoló rágcsa házilag


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Home Made Dog Treats Now!; Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...