Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Édesburgonyás fogápoló jutalomfalat

Az Amerikai Egyesült Államokban kapható hasonló jutalomfalat, természetesen előre elkészítve, zacskós kiszerelésben és elég húzós áron. Szerencsére nekünk még a szomszédba sem kell mennünk, hogy elkészítsük ezt az egészséges, allergénektől mentes jutalomfalatot a kutyánknak. Az édesburgonyás nasi előnye, hogy egy darabig el is rágódhat rajta a kutya, ezért jót tesz a fogaknak.

Az édesburgonya, más néven batáta, ugyan nem rokona a burgonyának, annyiban hasonlít viszont hozzá, hogy ennek a növénynek is a gyökérgumóit fogyasztjuk. Közép-Amerikában őshonos növény, Kolombusz Kristóf hozta Európába, és már az 1600-as években is szakácskönyvekben említik. Az édesburgonya gazdag ásványi anyagokban (kálium, réz és mangán), de C-, B2-, B6-, és E-vitamin forrás is. Kiváló beltartalmi értékeinek köszönheti, hogy manapság az egészséges táplálkozásban újra fontos helyet kapott.

Az édesburgonyás jutalomfalat elkészítéséhez használjunk bio édesburgonyát, és lehetőség szerint jó nagy darabokat válasszunk a piacon, hogy minél hosszabb ideig biztosítson rágcsa-élményt az elkészült nassolnivaló. Az édesburgonya szeleteket sütőben fogjuk kiszárítani, így elég sokáig elállnak, egyszerre nagyobb mennyiség is készíthető belőle, ráadásul emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas és finom nasi.

 

Hozzávalók:

Nagyméretű édesburgonya

Egy kevés olaj vagy olajspray a tepsi kikenéséhez

Szükség lesz még egy éles késre, egy vágódeszkára, egy tepsire és a sütőre. Aszalógépben is készíthető, akkor csak a kés és a vágódeszka kell.

Melegítsük elő a sütőt a legalacsonyabb hőfokra (típustól függően 50-100°C), majd vágjuk fel a megmosott édesburgonyát szeletekre. Ha nagytestű kutyának készítjük, a hosszanti szeletek lehetnek akár 1 cm vastagok is, kistestűeknek 2-3 mm vastag szeletek az ideálisak, nekik keresztben szeleteljük az édesburgonyát. Az ideális méret kitapasztalása beletelhet egy kis kísérletezésbe, de vegyük számításba, hogy a szárítás során a szeletek elveszítik a bennük lévő nedvesség nagy részét, és jelentősen összezsugorodnak.

Olajozzuk meg vékonyan a sütőlapot vagy tepsit, és helyezzük a szeleteket egymás mellé, egy rétegben. A sütő felső harmadára tegyük be a tepsit, és a szeletek vastagságától függően, 6-8 órán át szárítsuk az édesburgonya szeleteket. Minél alacsonyabb hőfokon szárítunk, annál jobb lesz a végeredmény, de annál tovább is tart a szárítás. A vastag szeletek jobban megőrzik a nedvességtartalmukat, rostos textúrájukat, a vékonyabbak könnyebben kiszáradnak. A cél, hogy olyasmi állagot kapjunk, amin a kutyusunk rágódhat egy darabig.

 

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Forrás: https://www.17apart.com/2012/02/how-to-make-sweet-potato-dog-chew.html
Képek:@flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...