Saját KB bal
Saját KB jobb

Perthes-kór kutyáknál

A Perthes-kór, másnéven Legg-Calvé-Perthes betegség, vagy angol rövidítéssel LCPD a csípőízület területét érintő megbetegedés. Az ortopédiai betegségben a fejlődési szakaszban lévő combcsont érintett, melynek fejében vérellátási zavar alakul ki. Ennek a zavarnak a következtében a combcsont fejének belső oldala elhal, amely sántítást, fájdalmat okoz. A combcsont jelentős szerepet tölt be az egyensúly megtartásában és a teherviselésben, ezért a nem kezelt Perthes-kór később tartós károsodásokhoz vezethet.

A betegséget először gyermekeken figyelték meg, majd az 1910-es években Arthur Legg, Jacques Calvé és Georg Perthes írta le. Gyermekeknél általában 3 és 13 éves kor között alakul ki, és a második leggyakoribb gyermekkori csípőízületi betegség. Kutyák esetében kevésbé gyakori, jellemzően a kistestű fajták, elsősorban: az ausztrál juhászkutyák és a törpe pincserek, a kistestű terrierek – mint, a westie, a yorkie, a Jack Russel, a foxterrier és a Boston terrier, – a spánielek, a mopszok, a tacskók érintettek.

A Perthes-kór kialakulása és tünetei

Hasonlóan, mint a gyermekeknél, a combcsont fejlődési szakaszában alakul ki a betegség. Kölyköknél jellemzően 5 és 8 hónapos kor között jelentkezik, de tágabban 3 hónapostól másfél éves korig előfordulhat.

A tünetek kezdetben enyhék, majd a combcsont elhalásával párhuzamosan erősödnek és válnak egyre súlyosabbá.

A Perthes-kór jellemző tünete kezdetben az időnként jelentkező majd megszűnő sántítás. Ez később súlyosbodhat, vagy akár az érintett hátsó láb teljes tehetetlenségévé fejlődhet. Jellemző még az egyik végtag tehermentesítése, a másik terhelése, illetve a csípőízületi betegségekkel járó tünetek:

  • érintésre fájdalmas az egyik oldali csípő
  • a kutya nem szívesen lépcsőzik, ugrál
  • nehézkesen kel fel, fekszik le
  • az érintett végtag felemelése
  • a fájdalmas terület nyalás, rágása
  • izomsorvadás az érintett végtagban
  • rossz közérzet, csökkent aktivitás a fájdalom miatt.
A Perthes-kór diagnózisa és kezelése

A fenti tünetek észlelése esetén érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni. Nem csak a Perthes-kórra, de a csípőízületi diszpláziára és más megbetegedésekre is utalhatnak a tünetek. Az állatorvos fizikai vizsgálat és a röntgen segítségével állapíthatja meg a diagnózist. A combcsont fején látható a csökkent csontsűrűség, előrehaladott esetben a csont kopása.

A Perthes-kór gyógyszeres kezelése leginkább a fájdalom csillapítását és az érintett combcsont kíméletét, a testsúly szigorú kontrollját takarja. A gyógyításhoz műtétre van szükség.

Bár a Perthes-kór nem életveszélyes elváltozás, jelentősen befolyásolja a kutya életminőségét. A terápia mellett fizioterápia, úszás és speciális torna javasolt. A sebészeti beavatkozást követően viszonylag hosszú felépülési idő és rehabilitáció vár a kutyára és a gazdira, de a felépülést követően a kutya teljes életet élhet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Barking Royalty; https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/2399/perthes-kor; Képek: pexels.com.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...