Saját KB bal
Saját KB jobb

Nálunk is betiltanák az egyszer használatos műanyagok forgalmazását

2021. január elsejétől betiltanák Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát – az Innovációs és Technológiai Minisztérium által, az Országgyűlésnek szerdán benyújtott törvénytervezete szerint.

A korábban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv már tartalmazta egyes egyszer használatos műanyageszközök forgalomba hozatalának betiltását. A most beterjesztett javaslat szerint a magyar kormány január elsejétől, az uniós előírásnál korábban vezetné be az egyszer használatos műanyageszközök (például fültisztító pálcika, szívószál, műanyag tányér és evőeszközök), továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalát. Emellett az EU-nál szigorúbb szabályokat vezet be, hiszen a könnyű és nagyon könnyű műanyag hordtasakok és az expandált polisztirolból készülteken túli, egyéb egyszer használatos műanyag italtárolók forgalomba hozatalát is betiltják 2021. január 1-től. Mondta el Boros Anita, építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár.

A betiltott termékek gyártóinak alternatív termékek gyártását javasolják, amihez innovatív megoldásokra is szükség van. 2020-tól évente 5 milliárd forintot biztosítana a kormány a tiltással érintett termékeket gyártó cégek technológiaváltására, a helyettesítő termékek gyártóinak kapacitásbővítésére, új gyártósorok beszerzésére. Boros Anita kifejtette, hogy az uniós szintű szabályok Európa tengereiben és tengerpartjain tíz leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termék forgalomba hozatalára, valamint a tengerben elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre terjednek ki. A tengerparti, óceáni hulladék 85 százaléka műanyag, ezek az egyszer használatos termékek együtt az összes tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki!

Emellett számos egyéb műanyagtermék vonatkozásában kell bevezetni korlátozó intézkedéseket a tagállamoknak, így például csökkenteniük kell majd a műanyagból készült élelmiszertároló edények és poharak használatát. A tagállamoknak 2025-re kell gondoskodniuk arról, hogy az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékát begyűjtsék, például visszaváltási rendszerek révén. Bizonyos termékeket világos és szabványos címkével kell ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, illetve, hogy annak milyen káros hatása van a környezetre, mennyi műanyagot tartalmaz.

(Kutyabarát.hu)
Fotók: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...