Photo by David Taffet on Unsplash

Életbe lépett az amerikai XL bully tilalma Angliában

A kutyára teljes tilalom lépett életbe az Egyesült Királyságban.

A brit miniszterelnök már szeptemberben bejelentette, hogy elkezdték előkészíteni a kutyafajta betiltásáról szóló törvényt. Október 31-én, kedden pedig elfogadták az amerikai bully  XL változatának tenyésztési és értékesítési tilalmát, mivel az elmúlt időszakban több ember vesztette életét az ilyen kutyák támadásai miatt.

Teljes tilalom a fajtára

Az Egyesült Királyság környezetvédelmi és vidékfejlesztési tárcája által kiadott rendelet alapján 2024. február 1-jétől törvénytelen lesz az ilyen kutyák beszerzése Angliában és Walesben, kivéve, ha a tulajdonosnak különleges engedélye van rá. 2023. december 31-től nem szabad őket eladni, szabadon hagyni vagy engedni, szaporítani vagy ajándékozni. Csak pórázon és szájkosárral lehet őket kivinni sétálni. A fiatalabb példányokat, amelyek 2024. január 31-ig nem érik el az egy évet, 2024. december 31-ig , míg az idősebbeket 2024. június 30-ig ivartalanítani kell.

A tilalom oka

A kedden ismertetett intézkedés előzményeként az utóbbi két évben több halálos áldozata volt országszerte az ilyen kutyák támadásainak. Szeptemberben és októberben két férfi, tavalyelőtt egy tízéves fiú halt meg, miután amerikai bully XL kutyák támadtak rájuk. Szakértők elmondása szerint ezt a kutyafajtát az USA-ban hozták létre az 1980-as években, főként az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier keresztezésével. A felnőtt egyedek súlya elérheti a 60 kilogrammot. A brit állami állatorvosi szolgálat azonban kijelentette, hogy a már meglévő kutyákat nem veszik el, de regisztrálni kell őket és tartásukat szigorúan szabályozzák.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...