A brit miniszterelnök betiltja az XL Bully-t

Újabb fajta alapú diszkriminatív intézkedés előkészítésre kérte fel a brit miniszterelnök az illetékes hivatalt. Rishi Sunak az 1991-ben bevezetett Veszélyes Kutya Törvény hatályát bővítené ki az amerikai XL Bully-ra.

A törvénymódosítást a miniszterelnök azzal indokolja, hogy a veszélyes fajták tartását az emberek védelmében korlátozni kell. Ennek az elképzelésnek gyakran esnek áldozatul a bull típusú kutyák, köztük az úgynevezett pit bullok és most az XL Bully is. Sajnos, széles körben él az a sztereotípia, hogy a bull típusú kutyák kontrollálhatatlanok, agresszívak és ők a kutyatámadások elsőszámú elkövetői. Ezt az elképzelést egyrészt a statisztikai adatok cáfolják, melyek szerint az emberi elleni kutyatámadásokat tacskók, csivavák és spiccek is éppoly gyakorisággal követnek el, mint bull típusúak.

Másrészt, a veszélyes fajta besorolással az is probléma, hogy sem a pit bull, sem az XL bully nem egységes fajta. Ahhoz, hogy egy kutyára rámondják, hogy pit bull, éppen elég egy robosztus, szögletes fej és izmos test. Hogy valójában a kutya milyen felmenőkkel rendelkezik, azt senki sem nézi. Erről témáról bővebben korábbi cikkünkben írtunk: Pitbullok: előítéletek és ami mögöttük van.

Az, hogy egy kutya szocializálatlan, esetleg agresszív és ember vagy más állat ellen fordul, csak kis részben a fajta kérdése. Az, hogy hogyan tartanak, nevelnek és képeznek egy kutyát, sokkal fontosabb. Sajnos, a bull típusú kutyákat még mindig sokan tartják éppen azért, mert agresszív, státusz kutyát szeretnének. Ezek az emberek ennek megfelelően „nevelik” őket, alkalmasint bátorítva bármilyen agresszív megnyilvánulást. Nem a kutya, főleg nem a (nem is létező) fajta a hibás tehát, hanem ismét, a felelőtlen, a társadalmi elvárásokat semmibe vevő ember. Erre a problémára pedig, bár egyszerű egy tollvonással betiltani egy újabb fajtát, nem ez a megoldás.

Adam Spivey, tréner és aktivista szerint immáron az ötödik fajta betiltása nem fogja meggátolni a szaporítókat és a kutyaviadal szervezőket, hogy folytassák a kutyák kihasználását és bántalmazását, ami a támadások fő oka. Legfeljebb még rejtettebben, vagy más fajtákkal folytatják a mocskos üzelmeiket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/uk-bully-breed-ban; Kép: Photo by J. Orlando Altamirano: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-a-dog-13251465/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...