Az ELTE etológusai megfejtették miért idegesítő a kutya ugatása

Az ELTE etológiai tanszékének kutatói világ szinten is elismert és értékes kutatásokat végeznek a kutyák viselkedésével kapcsolatban. Senior programjukban az idősödő kutyák megváltozott viselkedésére keresték a választ és az időskori demencia megelőzésének, illetve lassításának eszközeit keresték.

Most azt kutatták, hogy miért tartjuk idegesítőnek és bosszantónak a kutyaugatást. Jobban bántja fülünket a szomszéd kutyája, vagy a sajátunk is az idegeinken táncol? Minden embert egyformán zavar, esetleg másokat jobban? Ha igen, akkor ennek mi az oka?

Ehhez hasonló kérdéseket boncolgat Jégh-Czinege Nikolett PhD-hallgató, valamint Faragó Tamás és Pongrácz Péter, a tanszék kutatói a Bioacoustics című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatás során összesen 153 résztvevőnek kellett 12 különböző kutyaugatást meghallgatnia és pontoznia. A pontozás során arra kellett választ adni, hogy milyennek találták a kutya hangulatát, természetét és mennyire volt számukra idegesítő az ugatás.  Különböző korcsoportokban vizsgálódtak, 10-11 éves gyerekek, 18-35 éves és 50-70 éves felnőtt korosztályra csoportosították a résztvevőket, valamint aszerint is megfigyelték a reakciókat, hogy ki milyen lakókörnyezetből érkezett. Mindegyik csoportban volt városi, falusi és kertvárosi résztvevő.

Az első meglepő eredmény azonnal rámutat arra a téves feltevésre, miszerint a városi embert jobban idegesíti a kutyaugatás, mert falun ehhez hozzászoktak. Ez bizony nem igaz. A lakóhelynek semmilyen befolyása nem volt arra, hogy kit mennyire idegesít a csaholás.  Az életkor viszont már összefügg a kutyaugatásra adott reakciónkkal, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Nem az idős embereket idegesíti legjobban az ugatás, hanem a fiatal felnőtteket, azok közül is a férfiakat. A nők toleránsabbak a hangoskodó kutyákkal szemben.

kutyabarat kutyabarát

Az ugatások közül is legjobban a magas hangfekvésű, kiskutyás, csaholós hangot találjuk bosszantónak, mely összefüggést mutat azzal az elmélettel, miszerint az ember számára egy csecsemő sírása a legidegesítőbb hang.  Ezek a magas csaholó hangok nagyon közel állnak a kisbaba sírásához, mely hang a fiatal felnőttek korosztályban legjellemzőbb, hiszen az ő környezetükben él a legtöbb csecsemő. Mégis őket idegesíti a legjobban.

Azt is sikerült megállapítani, hogy a kutya tulajdonságával nincs összefüggésben a bosszantó hatás mértéke. Nem a legharagosabb vagy legmérgesebb kutya ugatása idegesít minket a legjobban, mert a kifejezetten bosszantó ugatásoknak külön kategóriája van.

Egy biztos, a kutya ugatásával mindig jelez nekünk valamit. Figyeljünk rájuk, próbáljuk meg minél hamarabb csendre bírni őket.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

Fotó: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...