Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Glen Carrie on Unsplash

A közösségi platformoknak szigorúbban kell szűrniük az állatkínzó tartalmakat

Az Egyesült Királyságban súlyos bírságokra számíthatnak azok a közösségi médiaplatformok, melyeken állatkínzó tartalmakat tárolnak, valamint ha nem lépnek fel ellenük és nem fordítanak kellő erőforrást a kiszűrésükre, törlésükre.

Friss hír és állatvédelmi szempontból igen jelentős szabályozás, hogy az Egyesült Királyságban működő közösségi médiaplatformok jelentős bírságokra számíthatnak, ha nem akadályozzák meg proaktívan az állatkínzó tartalmak közzétételét a platformjukon.

Az online biztonságról szóló törvényjavaslat nemrégiben elfogadott módosítása értelmében a technológiai vállalatoknak gyorsan fel kell lépniük az ilyen tartalmak ellen. Különben akár 18 millió font, azaz globális bevételük 10%-ának megfelelő büntetést kockáztatnak. Ez igen jelentős változást és szigort jelent a korábbiakhoz képest.

Kiemelt bűncselekmény

A törvényalkotók kiemelték, hogy az állatok szükségtelen szenvedésének okozása kiemelt bűncselekménynek számít a módosított online biztonsági törvényjavaslatban. A törvényjavaslat az állatkínzással kapcsolatos tartalmakat egy szintre helyezi más súlyos illegális tartalmakkal, amelyekkel a platformok kötelesek foglalkozni. Ilyenek például a gyermekek szexuális zaklatásáról készült képek  és a terrorista tartalmak. A technológiai vállalatok felelőssége az állatokkal szembeni bűncselekményekkel kapcsolatban tehát egyértelmű és számon kérhető lesz a jövőben.

Michelle Donelan technológiai miniszter kiemelte a módosítás fontosságát. Hangsúlyozta,  hogy az Egyesült Királyság kifejezetten állatbarát ország, nem tűrheti el az állatokkal szembeni erőszakos cselekedeteket népszerűsítő tartalmak terjesztését. Ez a lépés tükrözi a kormány elkötelezettségét az állatok és a közösségi médiaplatformok felhasználóinak védelme iránt. A törvényjavaslat módosítása előírja, hogy a közösségi médiaplatformok igen komoly rendszereket és eljárásokat vezessenek be az állatkínzásra ösztönző vagy azt elősegítő anyagok azonosítására és eltávolítására. A kulcsa a gyorsaság és a terjedés megakadályozása.

Monkey Haters

A módosítás szükségességére egy konkrét eset, a „Monkey Haters” csoport működése világított rá. A Facebookon működő „Majomgyűlölők” csoportra a BBC egyik riportere figyelt fel és járta körbe a problémát. Nyomozása során egy globális majomkínzó hálózatot leplezett le, amely egyértelműen a közösségi médiát használta szerveződéséhez és működéséhez. A további vizsgálatok során kiderült, hogy a Facebook egyike volt azoknak a platformoknak, amelyeken tucatnyi ilyen csoport működött. A Facebook a BBC vizsgálatát követően azonnal törölte a kérdéses csoportokat. Az eset során azonban jól látható volt, hogy hosszú ideig zavartalanul működtek állatkínzó csoportok az oldalon.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...