Saját KB jobb
Photo by Gaelle Marcel on Unsplash

Ezeket az állatokat veszélyeztetik legsúlyosabban a lufik

A szabadon engedett műanyag lufik óriási, akár halálos veszélyt is jelentenek az állatok számára. A legnagyobb kockázatnak azonban ez az 5 csoport van kitéve.

A műanyag lufik az összes műanyag szennyezés megdöbbentően nagy részét teszik ki. Hiába tart már évek óta a lufik káros hatására vonatkozó felvilágosító kampány, úgy látszik, hogy a születésnapokat, esküvőket és partikat még mindig nem tudnak elképzelni sokan lufik nélkül. A lufik pedig sajnos évente több ezer állat halálát okozzák szerte a világon. Szinte minden állatra veszélyes lehet, akinek a közelébe kerül, de ez a hat állatfaj a legveszélyeztetettebb.

Madarak

A madarakat érinti leginkább, ha műanyag lufikkal és lufik maradványaival érintkeznek. Minden madár született dögevő, szinte mindent megesznek, amit csak találnak. A műanyag léggömbök számos része a madarak számára tápláléknak tűnhet, akár a műanyag szalagot és a szárat is beleértve. Különösen a tengeri madarak vannak veszélyben, mivel gyakran a magasból látják a műanyag léggömböket, amelyek így még inkább tápláléknak tűnnek. A madarak gyakran belegabalyodhatnak a léggömbökbe és azok zsinórjaiba. Ezek a műanyag szalagok szorosan a lábuk, vagy a nyakuk köré tekeredhet, ami akár a halálukat is okozhatja.

Teknősök

A teknősök is a műanyag lufik legnagyobb áldozatai közé tartoznak, mivel szintén tápláléknak hiszik őket. Különösen akkor, ha a vízben úsznak és úgy mozognak, mint a halak. A tengeri állatok gyakran menet közben kapják el a táplálékot, így nagyon könnyen lenyelhetik tévesen a lufik és szalagok darabkáit. A teknősökre szintén könnyedén rátekeredhetnek a lufi-és zsinórdarabok. Ez pedig elnyomhatja a véráramlást és az oxigénellátást, ami lassú és fájdalmas halálhoz vezethet. A lufik elfogyasztása bélelzáródást okozhat a teknősöknél, mely szintén halálukhoz vezethet.

Delfinek

A delfinek általában nem keresik aktívan a műanyagot, de folyamatosan fogyasztják a vízben úszó műanyag hulladékok darabjait. A delfinek is nagyon kíváncsiak, egy-egy úszó lufi darab vizsgálata közben könnyen belegabalyodhatnak a zsinórokba. Ez pedig a folyamatos mozgás miatt egyre szorosabb és szorosabb lehet, végül az állat halálához is vezethet. Sajnos gyakori jelenség, hogy a tengeri élőlények belegabalyodnak különböző zsinórokba és szalagokba, melyek aztán úszás közben egyre szorosabbra húzódnak. Végül akár ketté is vághatják az állatot.

Bálnák

A delfinekhez hasonlóan a bálnák is gyakran fogyasztanak nagy mennyiségű műanyagot. A bálnák söprő mozdulatokkal, nyitott szájjal esznek, hogy egyszerre nagy mennyiségű táplálékot kapjanak el. A lufidarabok lenyelése a bálnáknál komoly bélműködési problémát okozhat. Egy viszonylag kis lufi darab is képes akkora kárt okozni a bálna bélrendszerében, amely megöli ezt az óriási, csodálatos állatot.

Szabadon tartott haszonállatok

A szabadon legeltetett haszonállatok számára is kimondottan veszélyesek a lufidarabok. Az elengedett lufik nagy része landol legelőkön, erdőkben. Bár a szarvasmarhák, tehenek nem szívesen fogyasztanak műanyagot, legelés közben mégis megehetik azt. A pulykák pedig kimondottan veszélyeztetettek, mivel annyira kíváncsiak, hogy szinte mindent megesznek, ami színes, csillogó vagy fényes. A műanyag hulladék egy idő után felhalmozódik, az állat nem képes megemészteni és megbetegszik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...