Saját KB bal
Saját KB jobb

Fűnyíró típusok: melyikkel járok jobban?

A jó idő beköszöntével gondolnunk kell a kertünk rendben tartására is. Ilyenkor sokszor felmerül a dilemma, hogy vajon nem lenne-e érdemes lecserélni fűnyírónk egy jobbra – hiszen az nem feltétlen bírja az iramot a gyep növekedésével. Kiknek, hova és milyen típusú fűnyírók ajánlottak tehát?

Fűnyíró típusok

Alapvetően 6 fő fűnyíró típust lehet megkülönböztetni. Ezek közül a leggyakoribbak a klasszikus elektromos, benzines vagy mechanikus fajták. Amik pedig már inkább specializáltabbak, azok az akkumulátoros- és a robot (önjáró) fűnyírók, valamint a fűvágó traktorok. Mindegyik más-más típusú terület és felhasználó mellé passzol a leginkább. Tehát érdemes pár dolgot szem előtt tartanunk, ha olyan fűnyírót szeretnénk, amit tökéletesen kielégíti az igényeinket.

Mechanikus fűnyírók

Leginkább kis területen elterülő gyeprésszel rendelkező kertekhez ajánlottak. Kiváló megoldást jelenthetnek az előkertek vagy a virágágyások közötti gyepsávok karbantartásához. Előnyük, hogy akár a nagyobb gyerekek is könnyedén használhatják szinte játékosan. Hátrányuk. hogy kevésbé hatékonyak az erősebb szárú gyomokkal szemben. Ezért leginkább olyan gyephez vásároljuk, ami nem vadgyep, hanem telepített – tehát nem tartalmas vastagabb szárú gyomokat.

Elektromos fűnyírók

Ez a típus szintén azok számára a legpraktikusabb, akiknek kisebb területet kell karbantartaniuk. Az elektromos fűnyírók ugyanis hosszabbító segítségével működnek, azaz kábel biztosítja számukra a áramellátást. Hátrányuk, hogy emiatt oda kell figyelni a kábelre, valamint a nagyobb területeken sokkal nehézkesebb a fűnyírás velük. Előnyük kisebb kerteknél mutatkozik meg, hiszen a makacsabb gyomokkal is jól elboldogulnak. A technológia fejlődésével viszont ezt a típust egyre jobban elkezdték felváltani az akkumulátoros és benzines fűnyírók.

Benzines és akkus fűnyírók

Mindkét típus tökéletesen alkalmas a nagyobb területek rendben tartására is. Kiválóak kezelik a vadgyepet és megbízhatóan bevethetőek a keményebb szárú növények – például a parlagfű – ellen. Hátrányuk ebből adódóan nincs, ugyanakkor az áruk jócskán az előző típusok ára felett lehet –   ez természetesem függ a motor és az akkumulátor teljesítményétől.

Fűnyíró robotok

Az egyik legújabb fűnyírási technológiának számítanak, ezért még meglehetősen magas árkategóriában elérhetőek csupán. Ezek a robotporszívókhoz hasonlóan működnek, vagyis szenzorosan felmérik a terepet és rögzítik a nyírási útvonalat. A technológia még meglehetősen gyerekcipőben jár, ezért a legtöbb típus egyáltalán nem alkalmas erősebb szárú gyomnövények levágására, valamint a lenyírt füvet nem tárolja. Használatuk kisebb vagy legfeljebb közepes méretű területekhez ideális, amely telepített fúfélékből áll és gyommentes. Rendszeres karbantartáshoz kifejezetten hatékony lehet az ilyen pázsitok mellé. Ezért gyepszőnyegek nagyszerű választást jelenthetnek, hiszen ott a dús gyep érdekében akár hetente kétszer is el kell végezni a fűnyírást. További nagy előnyük, hogy a kifejezetten vékony gyepsávokon is elférnek.

Fűnyíró traktor

Nagy méretű kertekben van igazán jelentőségük. Itt is az összefüggő zöldterületeket vagy gazdasági telkek karbantartáshoz javallottak. Éppen ezért otthoni használathoz nem igazán vesszük sok hasznuk. Előnyük abban mutatkozik meg, hogy ténylegesen nagy területeken lehetséges velük  a fűnyírás, valamint a magas makacs gyomokat is remekül kezelik. Ezért főleg nagy angolkertek, parkok és gazdaságok segítői lehetnek.

 

(X)

(Kutyabarát.hu)

Fotó: pexels.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...