Saját KB bal
Saját KB jobb
theoceancleanup.com

5 súlyos tévhit az óceánok műanyag szennyezéséről

Nicholas Mallos, a Ocean Conservancy Trash Free Seas  (szemétmentes óceánok) programjának igazgatója tevékenyen részt vesz az óceánok és tengerek partjainak megtisztításában, a programok alkalmával rengeteg önkéntessel találkozik, akik bár lelkesen vesznek részt a programban, mégis nagyon sok fontos kérdésben nem látnak tisztán. Mint ahogy a legtöbbünk meglepődik azokon a tényeken, amit Nicholas fontosnak tartott tisztába tenni.

1.TÉVHIT – Minden óceánban vannak úszó műanyag-szigetek.

TÉNY:  Az óceáni műanyagok csak kis hányada úszik a tenger felszínén. A legtöbb műanyag függőlegesen, vízoszlopokban oszlik el, valamint a tengerfenéken, az északi-sarki jégben vagy az óceáni állatok belsejében landol.  A műanyag örvények, melyekről szoktunk hallani a hírekben elsősorban apró műanyag részecskékből állnak, melyek a palackok, játékok, mindenféle háztartási műanyag hulladék apróra hullott darabjaiból áll, mely darabok nagyjából rizsszem méretűek.

2.TÉVHIT – Az óceáni műanyag hulladék elsősorban az iparból és a hajózásból származik.

TÉNY: Az óceánban található műanyagok nagy része háztartási műanyag hulladék – zsákok, palackok, szívószálak – naponta használt műanyag termékek.

3.TÉVHIT: Mivel az óceáni áramlatok nagyjából egy helyre gyűjtik a szemetet, így azt könnyen el lehet takarítani.

TÉNY: A felületen úszó szeméttől meg lehet tisztítani a vizet, de sok műanyag lebomlik és szétszóródik. Mivel az óceáni szemét csak nagyon kis része úszik a felszínen, a többi a víz és az állatok belsejébe kerül, így egyelőre nincs reális és hatékony módja annak, hogy ezt a szennyeződést eltávolítsuk a vizekből.

4.TÉVHIT: Az óceáni műanyag szennyeződés „csak szemét” probléma.

TÉNY: A hulladékból származó műanyag részecskék az óceáni élővilág teljes egészében megtalálhatók, a kagylóktól a halakig, a teknősöktől a bálnákig – minden élőlény szervezetébe bekerülnek.

5.TÉVHIT: Létezik egy megoldás, ami megállíthatja az óceánok műanyag szennyezését

TÉNY: Nincs ilyen megoldás. Sok mindent kell egyszerre tenni azért társadalmi, kormányzati és egyéni szinten is, hogy ez a hulladék csökkenjen. A tilalmak, újrafeldolgozás, büntetések, termékek újragondolása és az egyéni felelősségvállalás javíthat csak ezen a tendencián. Az eldobható műanyag termékek hétköznapi életből való teljes száműzése jelenthet hosszú távon megoldást a problémára.

Tehát nagyjából csak rajtunk, hétköznapi embereken múlik.  Tegyünk érte!

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: onegreenplanet.hu
Fotók: theoceancleanup.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...