Saját KB bal
Saját KB jobb
Randy Rodriguez képe a Pixabay -en.

Mikor ivartalanítsuk a kutyát? Új kutatási eredmények

Az ivartalanítás fontossága ma már nem kérdés, a megfelelő időpontja azonban még mindig nem teljesen egyértelműen meghatározott.

Az ivartalanítás időzésével kapcsolatban számos irányelv napvilágot látott már, az állatorvosok körében is eltérnek az álláspontok. Van aki a minél korábbi ivartalanításra voksol (ivarérés előtt) és vannak, akik akár a 2-3 éves kort is megvárnák vele.  A Kaliforniai Egyetem (Davis) legfrissebb kutatásának eredményei újabb fontos adatokkal szolgálnak a helyes döntés meghozatalához.

Közel egy évtizede folyamatosan kutatják a témát

A Frontiers in Veterinary Science című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmányuk öt fajtával bővítette a 2013-ban megkezdett kutatássorozatukat. A közel egy évtizede indult kutatási sor egy olyan felfedezéssel indult, amely szerint a golden retrieverek korai ivartalanítás következtében hajlamosabbak lesznek az ízületi betegségekre és bizonyos daganatos megbetegedésekre. Lynette és Benjamin Hart professzorok, a tanulmány vezető szerzői, a UC Davis állatkórházban kezelt több ezer kutya adatainak vizsgálatával további fajtatanulmányokat indítottak. Céljuk az volt, hogy a tulajdonosok több információval rendelkezzenek ahhoz, hogy a legmegfelelőbb időben végeztessék el a gazdik az ivartalanítást.

Kifejezetten azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a kutyák 1 éves kor előtti ivartalanítása és bizonyos rákos megbetegedések, valamint ízületi rendellenességek kialakulásának kockázata között. A legutóbbi vizsgálat során német vizslára, masztiffra, újfundlandira, rodéziai ridgebackre és szibériai huskyra összpontosítottak. Az említett öt fajta mindegyike esetében több mint 200, 20 kg-nál nagyobb súlyú kutya ivartalanítási történetét vizsgálták meg, 2000 januárjától 2020 decemberéig.

Fajtánként eltérő hatás

A tanulmány jelentős különbségeket talált a különböző fajták eredményei között. A hím és nőstény német vizsláknál megnövekedett az ízületi rendellenességek és a rákos megbetegedések száma. A hím masztiff fajtáknál megnövekedett a keresztszalag szakadások és a limfómák száma.  A nőstény újfundlandi fajtáknál megnövekedett az ízületi rendellenességek kockázata. A nőstény ridgeback fajtáknál pedig megnövekedett a hízósejtes daganatok kockázata. Az eseteket 6 hónapos kor előtti ivartalanítás előzte meg. A szibériai huskyknál  korai ivartalanítás nem volt jelentős hatással sem az ízületi rendellenességekre, sem a rákos megbetegedésekre.

Az ivartalanítás időzítése tehát nagyon fontos döntés minden kutyatulajdonos számára. A Kaliforniai Egyetem kutatásai alapján a megfelelő időpont kiválasztása csökkentheti az ízületi és rákos megbetegedések kockázatát kedvenceinknél.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...