Saját KB bal
Saját KB jobb
Susanne Nicolin képe a Pixabay -en.

A kutyák szaglása még annál is jobb, mint ahogy eddig tudtuk

Egy friss kutatás szerint a szagok azonosítására kiképzett kutyák sokkal alacsonyabb koncentrációjú illatmolekulákat is képesek felismerni, mint azt korábban gondolták.

A Helsinki Egyetem DogRisk kutatócsoportja, a Kelet-Finnországi Egyetem és a Wise Nose Egyesület közös tanulmánya kimutatta, hogy a kutyák képesek megtanulni az eukaliptusz hidrolátum (a hidrolátumok az illóolajgyártás melléktermékei) olyan alacsony koncentrációit azonosítani, amelyek a mai legfejlettebb analitikai eszközökkel sem detektálhatók. A tanulmányban részt vevő 15 kutya különböző kiképzési háttérrel rendelkezett. Voltak köztük keresőkutyák, míg mások betegségek, penész vagy kártevők azonosítására voltak kiképezve. Feladatuk az volt, hogy megkülönböztessék az alacsony koncentrációjú eukaliptusz hidrolátumot tartalmazó mintákat a víztől. A tesztek során az illatanyag koncentrációját fokozatosan hígították, amíg a kutyák már nem tudták felismerni azt.

Elképesztően alacsony küszöbértéket mértek

A kutyák szagmegkülönböztetési küszöbértéke kezdetben 1:10⁴-1:10²³ tartományban mozgott, de a kiképzési időszak után ez 1:10¹⁷-1:10²¹ közé szűkült. Ez azt jelenti, hogy a kutyáknak 1-10 molekulára volt szükségük milliliterenként a megfelelő minta felismeréséhez. Összehasonlításképpen, egyetlen élesztősejt 42 millió molekulát tartalmaz.  Ezek az eredmények új távlatokat nyitnak a kutyák szagérzékelésének hasznosításában, például kereső- és mentőakciókban, valamint orvosi diagnosztikában. A kutatás nem csak a kutyák rendkívüli szaglásának mértékét tárta fel, hanem a szagok észlelésében rejlő potenciált is, amelyet megfelelő kiképzéssel és standardizált eszközökkel tovább fejleszthetünk.

A kutyák szaglóképessége még többet segítheti az embereket

A kutatás hangsúlyozza, hogy a kutyák szaglása már nem csupán az emberi technológiák kiegészítésére alkalmas. Egy olyan eszköz, amely új szintre emelheti a szagok észlelését és azonosítását. A jövőbeli tanulmányok célja, hogy tovább vizsgálják, hogyan lehetne még hatékonyabban kihasználni a kutyák szaglóképességét különböző területeken, beleértve a betegségek korai felismerését és a biztonsági ellenőrzéseket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...