Saját KB bal
Saját KB jobb

Beszéljünk az ivartalanításról! – 1. rész

A minap egy megdöbbentő adat jött szembe: Magyarországon a kutyák mindössze 5-10 %-a van ivartalanítva. Ez azt jelenti, hogy a körülbelül 2-3 milliósra becsült ebállományból körülbelül 100 – 300 000 kutya. De nem is ez a sokkoló, hanem az a maradék több, mint 2,5 millió kutya, aki nincs. Egy nem ivartalanított szuka és egy szintén nem ivartalanított kan kutya hat év alatt 67 000 kiskutyának adhat életet. Nyilván, ez egy átlag, de ha ezt a két adatot összefésüljük, akkor nem csoda, hogy hatalmas problémák vannak! A gazdátlan állatok, a kidobott kölykök, a zsákban legyilkolt teljes almok csak elrettentő címszavak. Aki követi a hazai állatvédő szervezetek munkáját, tudja, hogy ezt nem lehet szavakban kifejezni. Ezért aktuális, hogy beszéljünk az ivartalanításról.

Meg azért is, mert több, mint 20000 kutya kerül évente gyepire. Ez nem az állatvédő szervezetekhez került felbecsülhetetlen szám, hanem a „hivatalos”. Az, hogy mennyit ütnek el, fagy meg, hal éhen, szenved lánc végén, stb. azt ne is mondjuk, mert erről nincs pontos adat. Szóval, a több, mint 20000 gyepire kerülő eb közül 80 % talál gazdát. Remek, ez nem rossz arány, de mi van a maradék 20 %-kal, azaz több, mint 4000 kutyával? Őket, szerencsés esetben átveszi valamelyik állatvédő szervezet, de akiket nem, mert ott sincs végtelen kapacitás, arra a kutyára az altatás vár. Évente 4-5000 kutyáról beszélünk!

Namármost, ha nem ellik a kutya csak egyszer, hogy „megtapasztalja az anyaságot”, nem szaporítóktól vásárolnának az emberek olcsón, gyorsan, akkor ennek a 4-500 kutyának nem kellene meghalnia. Ez csak az a szám, akiket gyepin altatnak el, a soha meg nem került kóborokról, a fára kötött kutyákról, az elásott almokról nem beszélünk. De miért is nem? Élünk a kis buborékunkban, hogy itt minden rendben van, a létező világok legjobbikában, és hozunk nap mint nap felelőtlen döntéseket. Tisztelet a kivételnek, annak az 5-10 %-nak, aki ivartalanítja a kutyáját.

Szóval, itt az ideje, még mindig, hogy beszéljünk az ivartalanításról. A következő részben megpróbáljuk eloszlatni az ezzel kapcsolatos tévhiteket, és kitérünk arra a lehetőségre is, hogy mit tehetünk, ha anyagi oka van annak, hogy nem ivartalaníttat valaki.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Nébih – Szabad a gazdi – https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166160/Szabadagazdi+szorolap.pdf/3847e26e-df85-8a1f-e43c-c304bf27705d; Kép: Photo by Caio : https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-puppies-69371/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...