Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Nick Fewings on Unsplash

Mi okozhat hallásvesztést egy kutyánál ?

Bizonyos mintázatú kutyák hajlamosabbak a veleszületett siketségre. A hallásvesztést azonban okozhatják olyan külső behatások is, melyekre a gazdiknak kellene figyelniük.

Az Egyesült Államokban szeptember utolsó hetén tartják a National Deaf Dog Awareness Week-et. Vagyis a siket kutyák tudatossági hetét. Ezen a héten az állatorvosok kiemelten foglalkoznak a halláskárosult kutyákkal. Rávilágítanak a hallásvesztés lehetséges okaira, a siketséggel való együttélés előnyeire és hátrányaira. Valamint széles körben edukálják a gazdikat például arról, hogyan lehet felismerni a hallásvesztést a kutyáknál.

A siket kutyák csodálatos társai lehetnek az embernek. Vizuális jelzésekkel képezhetők, sőt, egyesek még kutyasportokban is kiválóan teljesítenek. Az American Kennel Club becslései szerint az Egyesült Államokban a kutyák körülbelül 5-10 százaléka szenved egy-vagy kétoldali siketségben. Számos oka lehet egy kutya hallásvesztésének, nézzük a leggyakrabbakat.

Veleszületett hallásvesztés

Bizonyos színű és mintázatú kutyák esetében nagyobb az esély a veleszületett süketségre. A fehér, piebald és merle mintázatú bundájú kutyáknál például gyakrabban diagnosztizálnak hallásvesztést. Az ilyen mintázatú szőrzetért felelős gén befolyásolja a szemszínt és a bőr pigmentjét. Általában sötét alapon fehér foltok és kék szemek formájában jelentkezik. A belső fül pigmentálatlan bőre a kölykök életének első heteiben idegvégződési sorvadáshoz és későbbi siketséghez vezethetnek.  Ez a betegség öröklődik, visszafordíthatatlan,  3-6 hetes kor között alakul ki. A pigmentációból eredő siketség a leggyakrabban az ausztrál juhászkutyákat, dalmatákat, dán dogokat és a corgikat érinti.

Fülzsír felhalmozódás

A fülzsír felhalmozódása átmeneti halláskárosodást okozhat. Ez leggyakrabban a szőrös fülű kutyáknál található szűk hallójáratok miatt fordulhat elő. Fontos, hogy az ilyen kutyáknak rendszeresen ellenőriztessük a füleiket, és folyamatosan tartsuk tisztán.

Fülgyulladás

A krónikus fülfertőzések átmeneti vagy tartós hallásvesztést okozhat az egyik vagy mindkét fülben. A fertőzések kezelésére használt egyes gyógyszerek pedig károsíthatják a belső fület. Az érzékeny belső fül károsodása fizikai trauma következtében is bekövetkezhet. Bár nem gyakori, de a fejet vagy a fület ért ütés halláskárosodást okozhat kutyáknál.

Hangos zajok

A kutya élete során a hangos zajoknak való tartós kitettség szintén halláscsökkenéshez, úgynevezett presbycusishoz vezethet. A katonai, rendőrségi és vadászkutyákat érinti ez a leginkább. A hangos zajok károsítják a belső fül szőrsejtjeit, ami halláscsökkenést okozhat.

Idegen test a hallójáratban

A kutyák felfedezéseik közben a legelképesztőbb helyekre is képesek bemászni. Ilyenkor sajnos előfordulhat, hogy idegen test kerül a hallójáratukba. Ez pedig átmeneti halláskárosodást okozhat. Amint a tárgyat eltávolították, a kutya hallása visszatér a normális állapotba. Amennyiben a fül nem sérült.

Öregedés

Az öregedés okozta halláscsökkenés lassan, idővel jelentkezik, és visszafordíthatatlan. Az időskori hallásvesztés viszonylag gyakorinak mondható. Azonban a kutyák rendkívül jól alkalmazkodnak a lassú hallásvesztéshez és ügyesen kompenzálnak. Egy kis türelemmel és odafigyeléssel problémamentes életet tudnak élni.

Hogyan ismerjük fel a siket, vagy halláskárosult kutyát?

A kölyökkutyák siketségét először nehéz észrevenni. Érdemes a kölyköket pár hetesen tesztelni valamilyen figyelemfelkeltő hanggal. Ez lehet egy sípoló labda, vagy más, magas hangú zaj.  Felnőtt és idős kutyáknál az alábbi tünetek jelentkezésénél valószínűsíthető a hallásvesztés:

  • Hívásra adott válasz hiánya.
  • Nem reagál a hangos zajokra, például a csengőre vagy más állatokra,emberekre.
  • Könnyen megijednek vagy nehezebben ébrednek fel.
  • Hangosabban és többet ugat a megszokottnál.
  • Gyakran megbillen vagy rázza a fejét.

Ha úgy gondoljuk, hogy kutyánk hallásával baj van, mindenképpen keressük fel az állatorvosunkat egy alapos vizsgálatra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: greatergood

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...