Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem lát, nem hall, mégis ő tanítja szintén vak és siket kutyatársát

Maise és Keller két kutya, akik nem hallanak és nem látnak születésük óta. A tragédia, hogy teljesen értéktelennek számítottak bizonyos emberek szemében, összefűzi életüket, és valami földöntúli kötődés alakult ki közöttük már az első találkozáskor.

Mindketten egy genetikai rendellenességgel, az ún. dupla merle génnel rendelkeznek, amely mindkét fajtánál – az ausztrál juhászkutyáknál és a német dogoknál is gyakran előfordul.

Maise mindössze 4 hetes volt, mikor egy magát tenyésztőnek valló ember eladta egy szemmel láthatólag nem túl körültekintően vásároló családnak. Később vették észre, hogy a kutya siket és vak. Így elkezdtek a közösségi oldalakon új otthont keresni a kölyöknek.

Az eredeti családdal ellentétben Kathryn Woodward mindent tudott a vak és siket kutyákról, ugyanis már volt egy ilyen kutyája otthon: Keller. Egy helyi „tenyésztőtől” vette át, miután az a kölyköt eladhatatlannak minősítette.

________________________________________________________________________________________________
A melaninnak vagy éppen hiányának köszönhető a szemben található szivárványhártya (írisz) színe is. Már az 1800-as évek óta ismert a fehér szín és a süketség összefüggése: a fülcsiga festéksejtjei ugyanis fontos szerepet játszanak a hallás kialakulásában. Tipikusan a dalmata, fehér bull terrier, jack russel terrier, argentin dog stb. érintett a süketséggel, akár 30% feletti előfordulással is. A border collie-kban és az aussi-kban a süketség az ún. „Merle-génnel” ill. mintázattal és a fejen található fehér szőrök mennyiségével függ össze. Az ún. uveodermatológiai szindrómánál a szervezet immunreakciója nemcsak a bőr pigmentsejtjeit, hanem a szem szivárványhártyájának pigment-képzését is gátolja.
________________________________________________________________________________________________

Kathryn felfigyelt Maisy-re az interneten, és végül hazavitte, bár nem volt biztos abban, hogy a közös hátrányokból előnyt lehet kovácsolni. Keller azonban az első perctől kezdve úgy lépett fel, mint a legjobb fogadott testvér.
„Végigvezette az egész házon úgy, hogy szorosan Maise mellett ment. Maise a lábai között alszik, mert Keller mellett egyszerűen biztonságban tudja magát. Nem is jöhetett volna jobbkor ez a segítség, amit Keller most nyújtani tud neki” – meséli Kathryn.

 

 

 

További híreket találsz:

Meglepte örökbe fogadóit az öreg kutya

Amikor egy autista kisfiú találkozik élete első barátjával

Vegyél könyvet, támogasd a vakvezető kutyakiképzést

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: The Dodo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...