Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya demencia – Mit tehetünk?

Ha idősödő kutyánk esetében bebizonyosodott a demencia gyanúja, az bizony kétségbeejtő lehet. Az, hogy hű társunk élete véges, ráadásul, sokkal rövidebb, mint a miénk, önmagában is ijesztő és elszomorító érzés lehet. A kognitív zavarokkal járó változások közül talán az a legijesztőbb, hogy kutyánk lénye megváltozik – elhalványul. Azok a tulajdonságok, amik annyira „ő” voltak, eltűnhetnek, és másfajta kapcsolati minőség fog kialakulni köztünk. Úgy érezhetjük, hogy távolodik tőlünk, sokszor kevésbé van jelen és nem tudunk a közelébe férkőzni.

Lelki támogatás

Ez a helyzet nagyon nehéz, és sok kihívással jár, amivel szembe kell tudnunk nézni. Az aggodalom és az odafigyelés mellett ezért nagyon fontos, hogy szánjunk időt magunkra, és gondoljuk át a helyzetet. Nem vagyunk rossz gazdik, ha kétségbeesünk, és akkor sem, ha nehezünkre esik jó képet vágni a helyzethez. Adjunk időt magunknak, és ha kell, kérjünk segítséget.

Sajnos, sokszor tapasztalhatjuk, hogy a társadalom nem mindig támogató, ha a kutyánkkal kapcsolatos aggodalmainkról van szó. Sokan legyintenek, hogy „csak egy kutya”, valódi empátia és meghallgatás helyett. Ha nincs is a közelben olyan személy, akivel őszintén beszélhetünk és odafigyelne ránk, az online kutyás csoportokban támaszra lelhetünk.

Gyakorlati tanácsok
Gyógyszeres kezelés

Az állatorvosi diagnózis alapján tudhatjuk, milyen stádiumában van a kutyánk a demenciának. A prognózis (mint a legtöbb neurológiai degeneratív betegség esetében) képlékeny, és nagyon sok múlik egyéb tényezőkön. Ma már egyre több gyógyszer elérhető a kutya demencia kezelésére. Ezek vényköteles készítmények, melyeket az állatorvos javaslatával megegyező módon kell szedni.

A gyógyszerek mellett, bizonyos étrendkiegészítők és vitaminok is hatással vannak a kognitív funkciókra.  A hatóanyagok egy része Magyarországon is elérhető, míg másokat külföldről lehet beszerezni.

Életmód

A táplálkozás és az egészséges életmód szintén fontos a kognitív funkciók megőrzése szempontjából. Egyes állatorvosi tápok bizonyítottan hatékonyak a demencia kezelésében, de a teljes élelmiszerek fogyasztása és a polifenolok is jótékony hatásúak.

Az egészséges mennyiségű és változatos testmozgás, a szagséták (sniffari) és a közös játék kulcsfontosságú! A környezetgazdagítás és a tanítás, tréningezés segít megőrizni kutyánk szellemi frissességét. Megelőzésképp épp úgy, mint szinten tartás gyanánt. A tanulás és az agymunka szerepét ne becsüljük alul, ugyanakkor – kutyánk állapotától függően – ne is essünk túlzásba. Mivel a figyelmét nehezebb lehet fenntartani, elérni, ezért érdemes lehet olyan tanulási és környezetgazdagítási lehetőségeket bevetni, mint a tölthető játékok, puzzle játékok és más, játékos tanulási módok. Ezeket szinte észrevétlenül csempészhetjük be a mindennapokba.

Idős korban, a szellemi és a fizikai egészség megőrzése érdekében is, ajánlott olyan sportokat elkezdeni, mint a szimatolás (mantrailing) vagy a hoopers és a happility. Ezek megfelelnek egy idős kutya számára is, fizikailag nem terhelik meg. Ugyanakkor, szellemileg frissen tartanak és segítenek abban, hogy a kutyánkkal való kapcsolatunk élénk, kölcsönös kommunikáción alapuló viszony maradjon – akkor is, ha közben változik az állapota. A közös tréninggel folyamatosan tanuljuk meg, hogyan kommunikálhatunk vele és hogyan figyeljünk rá oda jobban.

Korábbi cikkünk is érdekelhet: Hogyan dobd fel az idős kutyád napjait? Enrichment szenior korban

A sport és a játék mellett a fizioterápia vagy a hidroterápia és a masszázs is kiválóak arra, hogy kutyánk kíméletes mentális stimulációt kapjon. A finom- és nagymozgások fejlesztése pedig jó hatással van a kognitív funkciókra is.


Forrás: https://dogdementia.com/; Kép: Photo by Ylanite Koppens: https://www.pexels.com/photo/adult-white-and-black-jack-russell-terrier-612813/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...