Saját KB bal
Saját KB jobb

Fizio-Terápia – a fizioterápia „mellékhatásai”

Napjainkban szerencsére egyre szélesebb körben elérhető a kisállat fizioterápia. Műtétek vagy balesetek utáni rehabilitáció esetén gyakran ajánlják az állatorvosok, hiszen gyorsítja a gyógyulást és segít visszaadni kedvencünk mozgásszabadságát.

Bizonyos betegségek, elsősorban a mozgásrendszert érintő változások esetén szintén javasolt lehet. A fizioterápiás kezeléssel segíthetünk, hogy kutyánk megőrizze a mozgásszabadságát, esetleg lassíthatunk a leépülési folyamaton.

A fizioterápia azonban nem csak a mozgásszervekre, a mozgástartományra és a fizikai egészségre van jó hatással. „Mellékhatásként” megfigyelhető, hogy a fiziós kutyák lelkesebbé, kiegyensúlyozottabbá válnak. Ez persze összefüggésben lehet azzal is, hogy a fizioterápia a gyógyulás eszköze. Ahogy csökken a fájdalom, a mozgással járó kellemetlenség, úgy lesz jobb a kutyánk kedve. Valószínűleg ez is hozzájárul a dologhoz, de nem biztos, hogy teljes mértékben megmagyarázza azt a kitörő örömöt, amivel sok kutya fizioterápiás kezelésre érkezik.

Gondoljunk csak bele egy pillanatra. A fizioterápia valójában egy nagyon kellemes élmény. Kutyánk testedzést végez, ami önmagában is pozitív hatással van a jókedvre, a mentális egyensúlyra. Ezért folyamatosan dicséretet, jutalomfalatot kap, észrevétlenül tanul is. Csupa pozitív dolog, ismét. A légkör barátságos, a foglalkozások általában egyénileg zajlanak. Tehát még a „falkában” élő kutyának is én-idő a fizioterápia.

A testmozgás, a pozitív megerősítés és a dicséretek valamint az én-idő mind-mind jó hatással vannak a mentális egészségre. Oldják a szorongást és a feszültséget, segítenek kikapcsolni és fókuszálni. Talán nem csoda, hogy a viselkedésterapeuták is ajánlják a fizioterápiát vagy a kutya fitnesz edzéseket (egészségügyi állapottól függően) a szorongásból, félelemből vagy korábbi bántalmazásból fakadó „viselkedésproblémák” esetén.

A fizioterápia önmagában nem megoldás, de a rendszeres, jó hangulatú edzések segíthetnek kutyánknak (ön)bizalmat szerezni, oldani a szorongását és a félelmét. Emellett pedig jó hatással lehet az alvás minőségére. Viselkedésterápiával kombinálva pedig segíthet kedvencünknek gyorsabban megszerezni azt a stabilitást, lelki egyensúlyt, ha úgy tetszik, ami a kiegyensúlyozott viselkedés alapja.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Fotó: Anna Shvets: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kezek-hazi-kedvenc-portre-4588013/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...