Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Razvan Sassu on Unsplash

Miért remeg a kutyám? A kutya remegés lehetséges okai

A kutya remegésnek számos oka lehet. Fontos tudni, hogy milyen okok állhatnak a háttérben, és melyikkel kell komolyabban foglalkozni.

A remegés nem ritka jelenség kutyáknál. Éppen ezért ha nem tart sokáig hajlamosak vagyunk félvállról venni. Nem árt tudni azonban, hogy a remegésnek számos egészségügyi és viselkedésbeli oka is lehet. Fontos felismerni, hogy melyikről van szó, hogy megfelelő módon tudjuk kezelni.

Egészségügyi okok

Vannak olyan esetek, amikor szinte biztosan tudjuk, miért kezdett el remegni a kutya. Ilyen például egy a félelem a villámlástól, tűzijátéktól. Azonban számos betegség tünete is lehet. Nézzük a leggyakoribb betegségeket, melyek okozhatnak remegést.

Addison-kór: Ez a betegség károsítja a vesék közelében található mellékvesék kortizol és aldoszteron hormontermelését. A remegésen kívül a krónikus hasmenés, a fokozott szomjúság és a fogyás is a tünetek közé tartozik.

Hipoglikémia: Az alacsony vércukorszintű kutyák gyakran remegnek, elveszítik étvágyukat, gyengének érzik magukat, és akár el is ájulhatnak. A hipoglikémiát nem megfelelő táplálás, májelégtelenség vagy rákos betegség is okozhatja.

Epilepszia: Bár ennek az agyi rendellenességnek az oka ismeretlen, bizonyos fajtáknál, többek között a beagle-knél, a cocker spánieleknél, a golden retrievereknél, az uszkároknál és a szibériai huskyknál genetikai hajlam van rá. A roham során a kutya teste megmerevedik és erősen remeg.

Epilepszia szerű roham: Ez nem egyenlő az epilepszia betegséggel. Epilepszia szerű rohamot, remegést okozhat mérgezés, például a csoki vagy a xilit túlfogyasztása.

Remegés szindróma: Ez a neurológiai betegség egyes kutyáknál fej- és testremegést okoz. Nem ismert, hogy miért, de a legveszélyeztetettebb fajták fehér színűek. Többek között a máltaiak, uszkárok és a West Highland Terrierek, de bármelyik fajta érintett lehet.

Viselkedésbeli okok

A kutyák remegése a szorongás vagy a félelem jele is lehet. Egy erős vihar, zajos porszívó, furcsa és szokatlan zajok extrém szorongást válthatnak ki egyes kutyáknál.  Függetlenül attól, hogy a fenyegetés valós vagy vélt, az érintett kutya fizikailag úgy reagál, hogy járkál, nyüszít, remeg és zihál. Fontos, hogy ezeket a félelmeket kezelni kell. Ha nem foglalkozik vele a gazdi, a félelmek fóbiákká fejlődhetnek. Érdemes szakértőt bevonni a terápiába és dolgozni a kutyával a félelem leküzdésén.

A hideg hőmérsékletnek való kitettség ellenőrizetlen remegést vált ki a kutyákban. Izmaik megfeszülnek és ellazulnak, hogy megpróbálják megemelni testük hőmérsékletét. A szőrtelen és vékony szőrzetű kutyák nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a vastag szőrzetű és dupla szőrzetű kutyák.

Egyes kutyák alvás közben remegnek, rángatóznak. Hozzánk hasonlóan a kutyák is három alvási szakaszba esnek: a nem gyors szemmozgású (NREM), a gyors szemmozgású (REM) és a rövidhullámú alvás (SWS) szakaszába. Az állatorvosok és az állatkutatók elmélete szerint a kutyák a REM szakaszban álmodnak, lábuk rugdoshat vagy rángatózhatnak, remeghetnek. Ez a remegés normálisnak tekinthető és ártalmatlan a kutyára nézve.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogster

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...