Saját KB bal
Saját KB jobb

Édes kis semmiség? A csoki veszélyes a kutyák számára

Elég sok szó esik mostanában a kutyák számára mérgező növényekről, ételekről. Azt, hogy többek között, a csokoládé és más kakaótartalmú édességek is a szigorúan tiltott a kategóriába tartoznak már eddig is gyakran hallottuk. Most a MIÉRT kérdésre igyekszik választ adni az Amerikai Kémiai Társaság egy videó segítségével.

A bűnös a teobromin, mely a kakaó és a csokoládé fő alkaloidja. A koffeinhez és a teacserje levelében található teofillinhoz hasonlóan élénkítő hatással bír. A csokoládé teobromin tartalma elég alacsony ahhoz, hogy fogyasztása általában ne jelentsen veszélyt az emberre. Kis mennyiségben a teobromin növeli a pulzust és fokozza az agy oxigén- és tápanyagellátását.

A kutyák, de ugyanez igaz a macskák szervezetére is, nagyon lassan bontják le ezt a vegyületet, ezért hatása tovább tart, mint az emberi szervezetben. Ez kihat a központi idegrendszerre is, ezért már kis mennyiségű csokoládé elfogyasztása is mérgezést okozhat. A mérgezés tünetei már 6-12 óra megjelennek: hányinger, hányás, hasmenés, fokozott vizelés, remegés, epileptikus görcsök, szapora pulzus és légzés, szívritmus-zavarok. Majd nagyfokú elesettség, ájulás, kóma és sok esetben akár halál is lehet a „tiltott gyümölcs” fogyasztásának szomorú végkifejlete.

Az LD50  a gyógyászatban használt fogalom (medián halálos adag), azt jelenti, hogy a méreg a kísérleti állatok felét elpusztítja. Ez az érték az embereknél 1000 milligramm/testtömeg-kilogramm, a kutyák esetében ennek kevesebb, mint a harmada, azaz 300 milligramm/testtömeg-kilogramm.

Minden csokoládéban más-más mennyiség található a vegyületből, de mind mérgező lehet, függően attól, hogy mennyit fogyaszt belőle az állat. A fehér csokoládéban alig van, kevés található a tejcsokoládéban és nagyon sok van az étcsokoládéban.

A tejcsokoládéknak maximum 0,02% (60 mg/1 uncia, azaz 28 gramm), étcsokoládéknál 1,4% (400 mg/1 uncia) a teobromin tartalma.

A halálos adag, azaz az LD50 érték eléréséhez egy 20 kg-os kutyának több mint 3 kg tejcsokoládét, vagy majdnem ½ kg étcsokoládét kellene elfogyasztania. Ennél azonban jóval kevesebb is elég a súlyos mérgezéshez. Mint azt a fenti számok is mutatják, minél kisebb súlyú a kutya, annál kevesebb a halálos mennyiség.

Amennyiben csokoládé mérgezésre gyanakszunk, vagy találtunk erre utaló szétrágott csokipapír nyomokat, azonnal forduljunk állatorvoshoz, a mielőbbi szakszerű beavatkozás életet menthet.

 

További cikkek a témában

Veszélyes kutyatápok?

Fogyókúra – az újévi fogadalmak kedvenc tárgya

Mi mérgező a kutya számára és mi biztonságos?

A kutyáknak is szüksége van természetes vitaminokra

Jótékony hozzávaló a kutyaétrend összeállításához: almaecet

A nyírfacukor majdnem megölte a vizslát

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Fotók: yummypets.com, doggielicious-blog.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...