Saját KB bal
Saját KB jobb

Joghurt – valóban jó probiotikumforrás a kutyák számára?

A joghurt a természetes probiotikumok egyik legismertebb forrása. A tejtermékek közül egyébként még a kefir is hasonlóan jó, hiszen a természetes fermentáció miatt ebben is találhatóak probiotikumok, ahogy az egyéb fermentált készítményekben, mint a kovászos uborkában vagy a télen népszerű savanyú káposztában is is.

A fermentálás régi tartósítási  módszer, melynek „mellékhatása” az élelmiszerben kialakuló baktériumkultúra. Ennek egészségmegőrző hatásait, a betegségek esetén a felépülésben játszott szerepét újabban kezdjük újra felfedezni. Annak köszönhetően, hogy ma már a tudomány is rámutatott, hogy a belekben élő baktériumok szoros kapcsolatot ápolnak a szervezetünk egészével, sőt, közvetlenül kommunikálnak az idegrendszerrel és az immunredszerrel.

A probiotikumok elsősorban betegség, antibiotikum kúra után – mellett kerülnek elő, de nem csak a felépülést segítik, hanem az egészség megőrzését is. Kutyáknál évszakváltás, táp váltás vagy új élelmiszerek bevezetése esetén is javallott a probiotikum kúra. Kölykök és idős kutyák esetében pedig az emésztés rendezése és az immunrendszer megfelelő támogatása miatt lehet fontos.

Erre alkalmas készítmények kaphatók állatpatikákban (pro- és prebiotikumok) és táplálással foglalkozó, étrend kiegészítőket forgalmazó üzletekben is. Ugyanakkor a fermentált élelmiszerek egy része is megfelel a célnak, például a joghurt vagy a kefir – de a savanyú káposzta és a kovászos uborka is, ha kutyánk éppen kedveli. Nem kell nagy mennyiségre gondolni, elég (testtömeghez viszonyítva) 1-2 kanál naponta. Arra érdemes figyelni, hogy bár a fermentált tejtermékekben kevesebb a laktóz, az erre érzékeny kutyáknak inkább a laktózmentes joghurt vagy kefir a megfelelő.

Mindig a natúr, természetesen erjesztett terméket válasszuk! Az összetevők között ne szerepeljen más mint tej és kultúra, erjesztett zöldségek esetében a zöldség és só. Fokozottan figyeljünk az édesítőszerekre, ezeket semmiképpen se adjuk a kutyánknak.

A probiotikus előnyökön kívül a joghurt gazdag kalciumban és fehérjében, emellett zsírszegény – és a legtöbb kutya szívesen fogyasztja.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/nutrition/healthy-foods-checklist-yogurt-dogs; Kép: Photo by Alena Darmel: https://www.pexels.com/photo/photograph-of-a-man-hugging-his-dog-6643658/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...