Saját KB bal
Saját KB jobb

Máriatövis olaj – természetes májvédő kutyáknak is

Egy természetes olaj, amelyet évszázadok óta használnak a természetgyógyászatban a máj védelmére, a májbetegségek megelőzésére és kezelésére. Hogyan, mikor és miért lehet szüksége rá a kutyánknak?

A máj az anyagcsere legfontosabb szerve. Fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, valamint bizonyos anyagok termelésében és tárolásában. A máj megbetegedését okozhatják fertőzések, anyagcsere-zavarok, szisztémás elváltozások, de a szervezetbe jutó kemikáliák és méreganyagok is károsítják a májat. Egészséges májfunkció nélkül sérül a szervezet működése: méreganyagok halmozódnak fel, csökken például a vas, a D, A, E és K vitaminok hasznosulása, ingadozni kezdhet a vércukorszint – hogy csak néhány példát említsünk. A szervezet egy egységes egész, ha egy szerv nem működik jól, az az egész rendszerre hatással van.

Számos májvédő gyógyszer és természetes májvédő hatású készítmény létezik kutyáknak, de a szakirodalom szerint a máriatövis olaj az egyik legrégebben alkalmazott szer kutyák esetében, régebben a mérgezések, például gombamérgezés kezelésére adták a háziállatoknak. A máriatövis, vagy más néven szamárkóró, boldogasszony tövise, az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj.

A máriatövis olaj gazdag Omega 6 zsírsavban és E vitaminban, ezáltal megfelelő általános közérzetjavításra és a legyengült kutyák és macskák felerősítésére. A szilimarin nevű hatóanyag segíti a méregtelenítést és támogatja az új májsejtek létrejöttét. A máj egy olyan szerv, amely képes a regenerációra, ezért a megfelelő támogatással akár a súlyos májkárosodás és visszafordítható.

A máriatövis olaj védi a májat a méreganyagokkal szemben, ezért gyógyszeres kezelés, antibiotikumok szedése vagy hosszabban tartó intenzív terápia után és közben is érdemes adagolni a kutyának. Az állatorvosi kezelés alatt egyeztess az állatorvossal a megfelelő dózisról! Ha kutyád babézián, hasnyálmirigy-gyulladáson vagy leptospirózis fertőzésen esett át, esetleg állandó jelleggel gyógyszert kell szednie, akkor a máriatövis olaj segíthet, hogy a gyógyszerekkel a szervezetébe jutott kemikáliák ne károsítsák a májat, illetve segít a károsodott sejtek regenerálásában.

Hepatitisz, mérgezés, vesekárosodás, epeúti gyulladás esetén a máriatövis olaj sikerrel alkalmazható, de általános közérzetjavításra, az immunrendszer erősítésére, betegségek, műtétek utáni lábadozás időszaka alatt szintén használható. A jó minőségű, hidegen sajtolt máriatövis olaj esetében ellenjavallatok, keresztallergiák nem ismertek, de az ajánlott dózis túllépése hasmenést okozhat.

A pontos adagolást és használatot mindig egyeztesd az állatorvossal!

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek: wikipedia, Házipatika.hu, pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...