Saját KB bal
Saját KB jobb

Homoktövis – a bőr és az immunrendszer csodaszere

A homoktövis az ezüstfafélék családjába tartozó, hazánkban is honos (egyetlen alfaja), de inkább a délebbi, homokos talajú régiókban, tengerpartokon elterjedt bozótos növény. Jellegzetes, fürtökben termő, élénk narancssárga bogyója ősszel terem. Fanyar íze ellenére ilyenkor érdemes nyersen is fogyasztani, hiszen tele van sárga flavonoidokkal, amelyek rendkívül hatékony antioxidánsok. A hazánkban termő bogyósok közül a homoktövis tartalmazza a legtöbb C-vitamint (800-5000 mg/100 g), de A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, E-, K-, P-, PP-vitamint is tartalmaz, illetve kiemelkedően magas az E-vitamin-tartalma.

homoktövis
Hippophae rhamnoides – forrás: wikpédia.

Magyarországon csak elszórtan él, leginkább a Szigetközben, illetve Pest megyében, ezért nem mindenki számára egyszerű hozzáférni a friss terméshez. Persze megfelelő talajban a kertben is megterem. Ha nem szeretnénk várni, akkor érdemes lehet különböző készítményekben beszerezni.

A homoktövis olaj

A homoktövis olaj az előbb említett élénksárga bogyókból készült olaj, amely elsősorban antioxidáns hatásáról ismert. Kutyák számára is kaphatók ilyen készítmények, melyeket immunerősítésre, az őszi és tavaszi időszakban, vagy szükség szerint érdemes alkalmazni. A flavonoidok vízben oldódnak, így könnyen felszívódnak. Győződjünk meg, hogy megfelelő minőségű és tisztaságú homoktövis olajat vásárolunk, mert a bogyók magas vitamin- és antioxidáns-tartalma csak a gyengéd eljárásokkal készült olajban marad meg.

A homoktövis terméséből nyert olaj ezen kívül tele van zsírsavakkal, köztük omega-3, -6, -7 és -9, illetve más emésztés szempontjából hasznos zsírsavakkal. Azonban ezekről még nem bizonyosodott be, hogy a kutyák is jól tudják hasznosítani a táplálékból, ezért omega-zsírsav pótlásra alkalmazzunk inkább olyan olajat, amelyből biztosan jól felszívódik az immunrendszer és az idegrendszer működése szempontjából elengedhetetlen zsírsav. Ilyen például a lazacolaj.

Az omega-7-zsírsav azonban külsőleg is remekül alkalmazható. Ápolja a kutyák bőrét, segíti a sebgyógyulást és megelőzheti a hegesedést. A termés magas antioxidáns- és E-vitamin-tartalmával kombinálva csodaszer az érzékeny bőrre, vagy műtétek utáni hegkezelésre.

A homoktövis magolaj

A homoktövis magja apró, a kivi magjához hasonló. Az ebből nyert olaj enyhén diós ízű, és a bogyó húsából nyert olaj élénk narancsos-piros színével ellentétben sárgás színű. Mivel a magokban elsősorban omega-zsírsavak találhatók, melyek felszívódása a kutyák esetében állati forrásból jóval hatékonyabb, ezért kutyák esetében a magolaj kevésbé sokoldalúan alkalmazható, mint a termés húsából nyert olaj vagy a püré.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipédia; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703904/; https://pettime.net/is-sea-buckthorn-poisonous-to-dogs/; Kép: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=558344; Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/gray-short-coated-dog-in-tilt-shift-lens-5705627/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...