Saját KB bal
Saját KB jobb

Sörélesztő kutyáknak – mire jó, mikor ne adjuk?

A sörélesztő az utóbbi években az emberi és állati „superfood” kategóriában is kiemelkedő helyet szerzett magának. Az egykori „melléktermékből” mára szinte nélkülözhetetlen étrend kiegészítő lett – talán nem véletlenül.

Az egyszerű kinézetű sörélesztő talán a legismertebb a szőrzet és bőr jótevőjeként. Intenzív vedlés, korpásodás, irritált bőr esetén gyakran javasolnak kúrát. Ez főleg a B-vitamin- és szeléntartalmának köszönhető, hiszen ezek jótékony hatással vannak a bőr egészségére. Emellett pedig az immunrendszert is erősítik, míg a B-komplex önmagában több szervrendszer működésére is jótékonyan hat.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a sörélesztő fogyasztása javítja a vas felszívódását. Embereknél már napi két evőkanálnyi pehely fogyasztása elég, hogy tapasztaljuk az eredményt. A kutyák esetében testtömeg-arányosan érdemes adagolni. A vas hozzájárul a vörösvértestek termeléséhez, ezáltal javítja a vérkeringést, az állóképességet, a szőrzet és a karmok egészségét.

B-vitamin-tartalma miatt sokan félnek a sörélesztő étvágynövelő hatásától. Ez általában nem fordul elő, hiszen a sörélesztő krómot is tartalmaz, mely szabályozza az étvágyat. Emellett, probiotikumként, támogatja a bélflórát, és ezzel együtt az emésztést. Az étvágynövekedést elképzelhető, hogy az okozza, hogy a sörélesztő vonzó sajtos íze és illata a táplálékra szórva felkelti a kutya érdeklődését az esetleg unalmasabb eledelek iránt is.

Éppen ennek a sajtos íznek köszönhetően a legtöbb kutya örömmel fogyasztja, akár a szokásos táplálékra szórva. De készíthetünk belőle krémet is, például egy kevés natúr kókuszjoghurt hozzáadásával. Ezt a vitaminokban és fehérjében gazdag mixet kenhetjük nyalogatós tálra vagy tölthetjük egy kedvenc tölthető játékba is.

Tipp: A B-vitaminok gyorsan bomlanak, ezért a sörélesztőből egyszerre ne vásároljunk 2-3 heti adagnál többet, és tartsuk légmentesen záródó edényben, sötét helyen. Így őrzi meg a legtovább ezt a hasznos összetevőjét.

Ellenjavallat: Ha kutyánk bármilyen betegségben szenved, tartósan gyógyszert szed vagy gyenge az immunrendszere, a sörélesztő adása előtt konzultáljunk állatorvossal. A hagyományos sörélesztőben árpa található, ezért gabona-allergiás/túlérzékeny kutyáknak válasszuk a gluténmentes változatot. A hatás elérése érdekében aránylag nagy mennyiségű sörélesztő szükséges, fokozatosan vezessük be a kutya étrendjébe, hogy elkerüljük a gázképződéssel járó gyomorbántalmakat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/nutrition/brewers-yeast-dogs-understanding-benefits-and-risks; Kép: Photo by Helena Lopes from Pexels: https://www.pexels.com/photo/content-golden-retriever-in-field-at-sundown-5268300/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...