Saját KB bal
Saját KB jobb

Öt meglepő őszi veszély

Az évszakváltások általában bizonyos mértékig új helyzetekbe is hoznak minket. Másra kell figyelnünk nyáron, és megint másra télen, hogy kutyánk biztonságban és jó egészségben legyen. Az őszi időszaknak is megvannak a maga egyedi jellemzői, melyekre nem árt, ha felkészülünk.

Rövidebb nappalok, hosszabb éjszakák

Az őszi „időszámítás” kutyás szempontból a sötétben való sétáltatás beköszöntével egyenlő. Ahogy a nap egyre később kel, és egyre korábban nyugszik le, úgy tolódnak bele a séták az alkonyi, majd a teljesen sötét órákba. Fontos, hogy séta, kirándulás, közös sportolás során ne csak a magunk láthatóságáról, de a kutyánkéról is gondoskodjunk.

Gyakorlati tanácsok korábbi cikkünkben: Megfelelő láthatóság ősszel és télen

Különösen idős kutyák esetében, akiknek a hallása már nem a régi, fontos, hogy mindig jól láthatóak legyenek. Nehogy úgy járjanak, mint a híres szürke szamár.

Élősködők

A kutyák gyakori külső élősködői közül a kullancsok és a bolhák kedvence az őszi időszak. Ilyenkor a legaktívabbak, és a legtöbb fertőzés is ilyenkor fordul elő. Fontos, hogy egész évben megfelelően védjük kedvencünket a külső élősködők ellen, de az őszi időszakban fokozottan figyeljünk!

Fagyálló

Hamarosan beköszöntenek a mínuszok, és ezzel a fagyálló adalékok használata is gyakoribbá válik. A fagyálló veszélyes, halálos méreg a kutyák számára, ezért tartsuk elzárva!

Fagyálló mérgezés – okok, tünetek és kezelési lehetőségek
Téli ruházat

Ha őszi-téli ruháinkat elraktuk a nyárra, itt az ideje újra előszedni a kedvenc meleg darabokat. Ha gondosan védtük őket a molyok ellen, akkor azonban legyünk résen! A molyirtók és ruhafrissítő párnácskák számos veszélyes vegyi anyagot tartalmaznak, ezért ügyeljünk rá, nehogy kedvencünk közelébe kerüljenek.

Gombák

A csapadékosabb időjárás miatt ősszel a gombák is kidugják kalapos fejüket. Bár hazánkban a legtöbb gombafaj csak nagyobb mennyiségben veszélyes a kutyákra, nem árt az óvatosság. Ha nem vagyunk profi gombaszakértők, akkor inkább tartsuk kutyánkat távol minden erdei gombától. Nem szükséges kitépni, rálépni, szétrugdosni a gombákat, hiszen ők is az erdei ökoszisztéma részei. Csak figyeljünk, hogy a kutyánk ne szaglássza, nyalogassa őket.

Ha már gombák: ősszel a páradúsabb levegőben lakásunkban elszaporodhatnak a penészgombák. Ezek a kutyáknál is okozhatnak allergiát. Ha erre utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogingtonpost.com/7-surprising-autumn-dangers-for-dogs/; Kép: Photo by Skyler Ewing: https://www.pexels.com/photo/shaggy-dog-running-in-autumn-wood-9955499/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...