Saját KB bal
Saját KB jobb

Engedd, hogy kiengedjen! – 1. rész: A stressz felismerése

Stresszkezelés a gyakorlatban

Amikor stresszesek vagyunk, gyakran úgy érezzük, hogy mindjárt felrobbanunk. Túl sok az inger, nem tudunk úrrá lenni a helyzeten és csak gyűlik, gyűlik. A stressz „folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről”. (Wikipédia) A stresszkezelés legjobb módja pedig az, ha hagyjuk, hogy a szervezet kiengedjen.

Ennek számos módja van. Elsők közt a mozgás, a takarítás, a jóga vagy a természetjárás jut eszünkbe, de mindenkinek megvan a maga stresszkezelési módja. Pontosabban, az egészségünk érdekében jó lenne, ha megtalálnánk a számunkra megfelelő módot. Ez azonban túlmutat cikkünk tárgyán. Mi most a kutyák stresszkezelésével fogunk foglalkozni, méghozzá azzal, hogyan ismerjük fel a stresszt és milyen módszerekkel segíthetjük kutyánkat abban, hogy időnként kiengedjen.

A kutyák és a stressz

Manapság már nem kérdés, hogy a kutyák (és más állatok) is tapasztalnak meg stresszt a mindennapokban. Erre egyesek intenzívebben, míg mások kevésbé feltűnően reagálnak, ahogy az emberek esetében is megfigyelhetjük. Míg egy kutya már az állatorvosi rendelő látványára is fülét-farkát behúzza, addig másoknak ez a szintű stressz meg sem kottyan. Annyi azonban közös bennük és bennünk is, hogy nem kerülhetjük el a stresszt, nem iktathatjuk ki az életünkből.

Amit tehetünk, az az, hogy növeljük az ellenálló képességünket és megtanuljuk kezelni a stresszt. Ez nagyon fontos, mivel:

„A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét.”

Ez pedig igaz ránk és a kutyánkra is. Ráadásul, valahol a kettő összefügg, hiszen a kutyák hajlamosak átvenni az érzéseinket. Tehát aki még nem találta meg a saját hatékony stressz kezelési módszerét, újabb motiváció.

Honnan tudom, hogy a kutyám stresszel?

Ahogy fentebb is említettünk, az egyes kutyák másképp élik meg a stresszt. Vannak, akik számos feltűnő fizikai tünetet produkálnak, és emiatt szinte muszáj foglalkozni velük. Ők azok, akik, ha stressz éri őket megrágnak vagy széttépnek dolgokat. Esetleg ugatnak. Vagy agresszíven viselkednek. Ezek olyan társadalmilag nem elfogadott viselkedések, amelyek a gazdit cselekvésre ösztönzik. (Más kérdés, hogy sokszor ez a cselekvés éppenséggel fokozza a stresszt: például, ha rákiabálunk a kutyára, elzárjuk vagy más módon büntetjük.)

A stressz jelei

A stressz jelzései egyéniek, de leggyakrabban az alábbiak hívják fel a figyelmet rá:

  • ok nélküli ugatás, vagy a legkisebb ingerre heves ugatás (túlreagálás)
  • nyughatatlanság
  • fel-alá járkálás
  • heves rágcsálás, rongálás
  • a kutya nem tud megnyugodni, nem találja a helyét
  • alvási problémák (nem tud elaludni, gyakran felkel)
  • a félelem, az agresszió ok nélküli megnyilvánulása is utalhat stresszre
  • önnyugtató viselkedések (lábnyalogatás, takarórágcsálás, stb.)

Fontos, hogy minden kutya máshogy reagál a stresszre, illetve a fentiek utalhatnak számos másra is. Összességében, kontextusban vizsgáljuk a viselkedést, és zárjuk ki az egészségügyi problémákat.

Figyeljük a kutyánkat, lássuk meg, ha valami szokatlan érte, esetleg olyan helyzetbe került, amelyet nem tudott kontrollálni. Utazás, költözés, új családtag, feszült gazdi, építkezés a szomszédban, vendégek érkeznek, új helyre megyünk, új impulzusok… Ezek mind lehetnek stressz források. Ha megvan a helyzet és a „tünet” is, akkor érdemes foglalkozni az oldással.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vcacanada.com/know-your-pet/signs-your-dog-is-stressed-and-how-to-relieve-it; https://www.animigo.co.uk/10-signs-your-dog-might-be-stressed.html; http://images.akc.org/pdf/ebook/Canine_Body_Language.pdf; Stresszoldás kutyáknak; Kép: Photo by Anna Tarazevich from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...