Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jamie Street on Unsplash

Kimondottan jót tesz az egészségnek, ha kutyánkkal alszunk

Kifejezetten jót tesz a mentális és fizikai egészségnek, ha egy gazdi egy ágyban, összebújva alszik kutyájával.

Mindenki vágyik arra, hogy hosszú és stresszes nap után éjszakája nyugodt legyen, alvása pedig pihentető. Sokszor azonban nehéz a megfelelő és optimális alvási minőséget és az ehhez szükséges körülményeket megteremteni. A kutyások azonban előnyben vannak, hiszen négylábú barátaink javítják az alvás minőségét és kifejezetten jót tesznek az egészségnek. Az együtt alvásnak számos előnye van azon túl is, hogy végre összebújhatunk szeretett, szőrös kedvencünkkel.

Csökkenti a stresszt

Egy kutya közelsége, simogatása, testének melege, bundájának puhasága bizonyítottan csökkenti a stresszt és segíti az ellazulást. Ezért tudnak hatékonyan dolgozni többek között az érzelmi segítő és támogató kutyák. Egy nehéz, feszült nap után az egyik legjobb és legtermészetesebb módja az ellazulásnak, hogy kutyánkhoz bújunk és simogatjuk őt. A stressz csökkentése pedig a nyugodt alvás egyik fontos alapja.

Biztonságérzetet ad

Egy kutya jelenléte biztonságérzetet is adhat egy félős gazdinak, ha éppen egyedül van otthon. A kutyák védelmezők és a legapróbb furcsa, ismeretlen zajra is felfigyelnek. Gyorsan jelzik, ha valami nem oké, vagy ha esetleg idegen ólálkodik az ajtó előtt. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, ha kutyájukkal alszanak, mintha partnerükkel vagy egy cicával osztják meg az ágyukat.

Minden kutya terápiás kutya, csak a legtöbbjük szabadúszó

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a kutyák javíthatják a mentális egészséget, jóllétet. Az érzelmi segítő, terápiás kutyák eredményei önmagukért beszélnek. Semmilyen kezelés nem segíti úgy például a PTSD-ben szenvedő veteránok lelki állapotát, mint egy terápiás kutya. De a tragédiák, katasztrófák túlélőinek is számos esetben megkönnyebbülést, enyhülést nyújtanak. Nem kell azonban képzett terápiás kutyának lenni ahhoz, hogy lelki támogatást, megnyugvást találjunk bennük. Egy kutya pusztán jelenlétével, szeretetével és kötődésével képes enyhíteni a szorongást, támogatni az egészséget. Tulajdonképpen mindegyikük terápiás kutya, csak a legtöbbjük szabadúszó.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...