Photo by Jisu Han on Unsplash

Példamutató: környezetbarát turnét tervez a Coldplay

A brit zenekar 2022-es turnéját kimondottan környezetbarátnak tervezi. Nyilatkozatban vállalták, hogy 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással jár majd a jövő évi koncertkörút, mint a 2016-os.

A divatvilágban már régóta tevékenyen részt vesznek a tervezők az állatok és környezetünk védelmében. A legmenőbb divatházak ma már általában szőrmementesek és sokuk a bőr használatát is elhagyta. A könnyűzene képviselői azonban nem mutattak nagy aktivitást a témában, bár ez bizonnyal a Covid miatti hosszú kihagyásnak is köszönhető.

Sok-sok újítás és odafigyelés

A Coldplay újításai még azoknak is érdekesek lehetnek, akik az együttest esetleg nem ismerik.  Egy csomó új kezdeményezéssel csökkentik az energiafelhasználást és szinte kizárólag megújúló energiát használnak majd. Az arénákba „kinetikus padlót” telepítenek, hogy a rajongók által a koncert alatt létrehozott energiát is hasznosítsák. A zenekar érkezése után azonnal  napelemeket helyeznek el a küzdőtéren, a színpadon és a szabadtéri stadionok más részein, hogy energiát termeljenek a koncert előtt. A hálózati áram szintén megújuló forrásokból származik majd.

Még a színpad is újrahasznosítható lesz

Talán az egyik legnagyobb vállalás, hogy az együttes színpada csak újrahasznosítható és fenntartható anyagokból, többek között bambuszból és újrahasznosított acélból épül.  A turné útvonalát is aszerint tervezték meg, hogy  a lehető legkevesebb repülőjáratot használják. Sőt! Miden repülőúton felárat fizetnek a fenntarthatóbb légi üzemanyagért. A rajongókat is bevonták a környezetvédelembe, egy applikáción keresztül igazolhatják, hogy alacsony szén-dioxid kibocsátású utazást vállalnak, ezért pedig különböző kedvezményeket kapnak a helyszínen.

Minden eladott jegy után egy fa

Még mindig nincs vége a sornak, a zenekar azt is vállalta, hogy minden eladott jegy után egy fát ültetnek. A rajongók által viselt világító karkötők, a Coldplay koncertjeinek jellegzetes kellékei, komposztálható anyagokból készülnek majd. A karkötők zömét újrahasznosítják, gyártásukat 80 százalékkal csökkentik. Még a koncerten használt konfetti is biológiailag lebomló lesz és a tervek szerint egyszer használatos műanyag palackok sem lesznek kaphatók.

„A bolygó éghajlati válsággal néz szembe. Ezért az elmúlt két évben környezetvédelmi szakértőkkel konzultáltunk, hogy ezt a turnét a lehető legfenntarthatóbbá tegyük, és ami ugyanilyen fontos, hogy kihasználjuk a fellépésekben rejlő lehetőségeket az ügy előmozdítására. Nem fogunk mindent jól csinálni, de elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mindent megtegyünk, amit csak tudunk, és megosztjuk, amit tanulunk” – fogalmazott közleményében a Coldplay.

Az együttes sajnos nem ejti útba Magyarországot, legközelebb hozzánk Németországban és Lengyelországban fognak fellépni jövőre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: coldplay.com, TheGuradian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...