Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Színes, zöldséges-gyümölcsös kutyakeksz recept – Ajándékba is remek!

Igaz, hamarosan vége a nyárnak, de ez nem ok arra, hogy lemondjunk a színes ötletekről és a zöldséges-gyümölcsös nasikról. Bár természetesen, a zöldségeket és gyümölcsöket a legegészségesebb nyersen enni – kutyának és gazdinak egyaránt. Az alábbi receptet követve azonban rendkívül dekoratív kekszeket is készíthetünk otthon belőlük, amelyek a bolti jutalomfalatokhoz képest biztosan kevesebb adalékanyagot tartalmaznak.

A színes kekszekkel pedig meglephetjük kutyás ismerőseinket, barátainkat is. Egy szép befőttes üvegbe csomagolva és dekoratív, színes szalaggal díszítve kedves, figyelmes ajándék a kutyasulis ismerősöknek, most, hogy újra indulnak a tanfolyamok.

Ez is érdekelhet: Az otthon készült kutyakeksz helyes tárolása

A színes kekszek elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:

4 x 160 g rizsliszt

2 egész tojás

4 x 1/2  ek. méz

1 – 1 nagyobb marék eper, spenót, sárgarépa, cékla, fehér káposzta (ehelyett alma is jó) apróbb darabokra vágva

A színes kekszek elkészítése:

TIPP: Az elkészítéshez jól jön egy turmixgép a zöldségek és gyümölcsök pürésítéséhez, de enélkül is el lehet készíteni, csak rusztikusabb lesz. A végeredmény inkább márványos mintájú lesz, de így is kellően színes és dekoratív. Ha nincs turmixgép a közelben, akkor a sajtreszelő kisebb oldalán reszeljük le a zöldségeket és a gyümölcsöket. A spenótot pedig vágjuk nagyon apróra, mintha petrezselyem zöldjét vagy bazsalikomot aprítanánk. Így egy kevés vízzel kikeverve ugyanúgy használhatjuk a tésztában, ahogy a turmixolt verziót.

Négy külön tésztát fogunk készíteni, melyeket a turmixolt zöldségekkel színezünk különböző színűre. A tészta adagokhoz az alap a liszt, a méz és a tojás negyede: azaz 160 g liszt, 1/2 ek. méz és a két felvert tojás negyede. Ezeket színezzük külön-külön a sárgarépás, a spenótos, a káposztás/almás és az epres-céklás mix-szel narancssárgára, zöldre, fehérre és pinkre.

Majd a videón látható módon apróbb darabokat tépünk a színes tésztákból és egymás mellé helyezzük őket váltakozva. Ha mindet felhasználtuk, akkor sütőpapírral letakarva sordófával nyújtsuk ki, hogy izgalmas, foltos tésztát kapjunk.

Ebből szaggassuk ki a kekszeket (egy kicsit törékenyek a rizsliszt miatt) és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Villával bökjünk a közepükbe, majd süssük őket előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig.

Vigyázz, kész, süss! 🙂

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Oliver’s Originals YouTube csatorna; Kép: Photo by Madison Inouye from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...