Saját KB bal
Saját KB jobb

Katt – vajon a nyakörv csatjának hangja zavarja a kutyákat?

Katt, klikk, csatt… ahány nyakörv, annyiféle hangot hallat amikor feltesszük a kutyánkra. A legtöbb kutya ezt a séta előtti lelkesedésében észre sem veszi, de vajon mennyire lehet zavaró maga a kattanó-csattanó hang?

Mit hall a kutyám?

A kutyák hallása jóval kifinomultabb, mint az emberé. Bár a kutyák siketen jönnek a világra, pár hetes korukra kiélesedik ez az érzékük, és akár négyszer távolabbi zajokat is képesek meghallani, mint mi. Nem csak a hangerő tekintetében köröznek le minket, hanem a hanghullámok terjedelmének észlelésében is. Míg az emberi fül számára hallható tartomány átlagosan 20 és 20 000 Hertz között van, a kutyák akár 65 000 Hz frekvenciájú hangokat is képesek érzékelni. (Kutatások szerint a kutyák által hallható hangok frekvenciája 20 – 67 Hz és 45 000 – 65 000 Hz között van. Az eltérés az egyes egyedek, fajták és a vizsgálati körülmények közötti különbségekkel magyarázhatók.)

Tény tehát, hogy a kutyák olyan dolgokat is meghallanak, amiket mi nem. Illetve, felmerülhet a kérdés, hogy vajon amit mi hallunk, az mennyivel „hangosabb” a kutyánk fülének? Azaz, zavaróak lehetnek számukra olyan zajok, amelyek a mi mércénkkel mérve egyáltalán nem azok?

Erre a kérdésre egyelőre nem tudunk egzakt válasszal szolgálni. Keveset tudunk még a kutyák érzékeléséről és az általuk érzékelt ingerek feldolgozásáról. Több kutatás is foglalkozik a témával, ezek kapcsán tudjuk például azt, hogy az ultrahang – bár a kutyák számára hallható – nem zavarja a kutyákat. Valamint azt is biztosan tudjuk, hogy a kutyák is képesek kizárni zajokat, így egy városban élő kutyát nem zavar folyamatosan az utcáról beszűrődő motorzaj. (Ez nem jelenti azt, hogy a zajszennyezettség nem okoz számukra hosszú távon stresszt!)

Azt is tudjuk viszont, hogy bizonyos hangok zavarhatnak bizonyos kutyákat, és ezek között a hirtelen hanghatások előkelő helyen állnak.

A durr, puff, bamm, katt, csatt és egyéb képregénybeli hanghatások közül némely kutya érzékenyen reagál egyre vagy többre.

A nyakörvek műanyag csatjának kattanása is ilyen lehet. Maga a „katt”, amit hallunk, mindössze 87 dB hangerejű. Ez a kutya fülének nem kifejezetten hangos vagy fájdalmasan hangos. Ugyanakkor, ha hozzávesszük, hogy szinte közvetlenül kedvencünk fülénél szól az a bizonyos hirtelen „katt”, akkor már egy kicsit árnyaltabbá válik a kép.

Ha azt vesszük észre, hogy kutyánk elhúzódik a nyakörvtől vagy nem szívesen veszi fel, elhúzza a fejét, ki akar bújni a nyakörv felvétele alól, akkor lehet, hogy kellemetlennek érzékeli a kattanást. Próbáljuk meg tompítani a hangerőt azzal, hogy nem gyorsan kapcsoljuk be a csatot, hanem az ujjunkkal ellentartva lassan csúsztatjuk a helyére. Így észrevehetően tompul a zaj (50 dB alá csökken) és nem is olyan hirtelen a hanghatás. Különösen érzékeny, zajfóbiás kutyák esetében válasszunk befűzős csattal ellátott nyakörvet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.lsu.edu/deafness/HearingRange.html; https://eileenanddogs.com/blog/2021/08/13/reduce-plastic-dog-collar-click-sound/; Kép: Photo by Michael Morse from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...