Saját KB bal
Saját KB jobb

Adhatok céklát a kutyámnak?

A céklával kapcsolatban gyakori tévhit, hogy hasmenést okoz a kutyáknak. Ez abban az esetben igaz, hogyha a kutyánk nincs hozzászokva, és hirtelen túl sok céklát kap. Ha betartjuk a mértéket, akkor azonban nincs semmi akadálya, hogy egy egészséges kutya alkalmanként fogyasszon céklát.

Talán azért fordul elő a kutyáknál olyan gyakran cékla-túladagolás, mert a legtöbben nem bírnak ellenállni neki. A céklát nyersen és főzve is adhatjuk a kutyánknak, akik cserébe lelkes „vérfürdőt” rendeznek vele. Az extra takarítás ne szegje senki kedvét, hiszen a cékla rendkívül egészséges és tápláló.

Lássuk, milyen tápanyagokat tartalmaz!

A cékla vagy céklarépa gyökérzöldségnek tűnik, pedig levelei salátaként is fogyaszthatók, érdemes kipróbálni, ha hozzájutunk, de a kutyák számára szorítkozzunk a gumó etetésére. Közeli rokonságban áll a spenóttal és a mángolddal – még az ízük is hasonlít valamelyest.  A friss célka gumója édeskés ízű, de magas vas és folsav tartalma miatt enyhén földes-kesernyés, amit sokan sem szeretnek. Pedig éppen a vas az a tápanyag, amely a céklát kifejezetten egészségessé teszi. A vas segít a vérképzésben, alacsony hemoglobin szint esetén (pl. babéziózis) a májjal együtt a cékla is támogatja a szervezet felépülését.

A céklában van még kalcium is, amely segíthet a csontok fejlődése során, továbbá helyreállítja a foszfor-egyensúlyt. A magas antioxidáns-tartalma és C-vitamin-tartalma miatt is érdemes alkalmanként céklát adni a kutyáknak, mert segíti a regenerálódást, csökkenti a szabadgyökök számát; betain tartalma gyulladáscsökkentő hatású. Betegség, gyógyszeres kezelés után is beilleszthetjük a diétába, hiszen a gyulladáscsökkentő és regeneráló hatásán kívül a máj anyagcsere funkcióira is pozitívan hat.

Mielőtt bármilyen új élelmiszert, így a céklát is, bevezetnéd a kutyád étrendjébe, konzultálj az állatorvosoddal!
Hogyan adhatom a céklát a kutyámnak?

Céklát nyersen és főzve is fogyaszthatnak a kutyák, természetesen ízesítetlen formában. Mivel a céklát a kutyák lassabban emésztik, ezért érdemes olyan formában adni nekik, amely megkönnyíti az emésztési folyamatot. Nyersen reszelve vagy apróra vágva adjuk, míg főzve pürésítve vagy reszelve adhatjuk a kutya eledeléhez. A nyers étrendbe is beilleszthető, például reszelt formában.

Próbáld ki a céklás-banános falatkákat!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...