Saját KB bal
Saját KB jobb

Charcuterie – lepd meg kutyádat gusztusos tálalással!

A charcuterie egy kulináris irányzat, mely a gasztronómia bölcsőjéből, Franciaországból ered. Régen alapvetően a hentesek kiváltsága volt, hogy a különböző – elsősorban sertéshúsból készült – hústermékeket speciális szeletelési technikákkal falatnyi darabokra vágják és ízlésesen felszolgálják.

charcuterieDe nemcsak Franciaországban, hanem hazánkban is hagyománya van a különféle füstölt, főtt, fűszerezett felvágottak és szalámik ízléses kínálásának, elsősorban előételként vagy borkóstolókon. A húsok mellett helyet kaphatnak a sajtok, gyümölcsök. Az étvágygerjesztő charcuterie kínálótálak szórakoztató módjai az étkezésnek: minden falatot külön ízlelünk meg és élvezünk. A textúrák, az ízek nem keverednek, így tudatosabban étkezhetünk.

Éppen ez az, amely miatt a kutyatulajdonosok körében is hódításra indult a trend. Ahelyett, hogy elkészítenénk a kutyánk tálját, amelyen mindent homogén masszává keverünk, falatonként – szinte összetevőként tálalhatjuk fel neki ugyanazt az ételt.

Például, ha kutyánk mondjuk egy csirkemellet, két rózsa brokkolit, egy tojást és egy kevés reszelt répát kapna, akkor ezt ne egyben ömlesszük a táljába, hanem helyezzük el külön-külön egy deszkán. Ezzel egyrészt változatosságot csempészünk a menübe, másrészt kutyánk is új élménnyel lesz gazdagabb.

Természetesen készíthetünk kifejezetten charcuterie tálat is, amelyet különleges alkalmakkor szolgálhatunk fel kedvencünknek.

Természetesen a füstölt, főtt és fűszeres húsok helyett inkább egészséges és ízletes falatokat válogassunk össze. A cél a különböző ízek és textúrák kavalkádja. Mivel mindenből csak egy-egy falatnyi van a tálon, pár kényeztető falat is belefér.

Példa charcuterie tál összetevők:
  • gyümölcs falatkák: alma, málna, áfonya, eper, mangó, banán
  • zöldség falatkák: cukkini, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, uborka
  • húsos falatkák: nyers marha vagy pulyka húsfalatok, csirkemáj darabkák, májkrém gombóckák, pulykahere, virslikarikák stb.
  • 1-1 kutyakeksz, jutalomfalat stb.
  • főtt tojás szeletek vagy egy tojásos omlett
  • hajdinatészta csíkok, rizstészta csíkok, esetleg pár keksz vagy kenyérkocka, ha a kutyánk szereti az ilyesmit
  • sajtdarabkák, túró vagy tofu
Elkészítés:

Mindent vágjunk falatnyi darabokra és helyezzünk el szépen sorban egy nagyobb tálon vagy fadeszkán, amit már nem használunk.

Majd lássuk, mit kezd vele kedvencünk! Először végigszaglássza vagy céltudatosan rámegy a kedvencre? Vagy szép sorjában elindul és végig eszi az egészet? Használja a szaglását, hogy a falatok közül válasszon? Vajon melyik falat lesz a kedvence és melyik marad utoljára?

Minden kutya más és más, ezért érdekes – és meglepő – kísérlet is egy kutya charcuterie tál. Akár azt is mondhatnánk, hogy vacsora közben egy csomó új információt tudunk meg kedvencünkről.

Jó szórakozást kívánunk!

A tál elkészítése során lehetünk bátran kreatívak, de ügyeljünk rá, hogy csak kutyák számára biztonságos és egészséges ételek kerüljenek rá. Ha egy összetevőben nem vagy biztos, nézz utána vagy kérdezd meg az állatorvost!

 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: Photo by RODNAE Productions from Pexels; Photo by cottonbro from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...