Saját KB bal
Saját KB jobb

Természetes és kíméletes kutyasampon házilag

A bolti kutyasamponokban sokszor rengeteg vegyszer, szükségtelen kemikália található, amelyek károsíthatják a kutyánk bőrét és a környezetet is. Szerencsére már egyre nagyobb a választék teljesen természetes anyagokból készült samponokból, amelyek kíméletesek és környezetbarátok egyben. Törekedjünk arra, hogy lehetőleg a csomagolás is műanyagmentes legyen. A boltban kapható természetes kozmetikumok alternatívája ez a kutyasampon, kifejezetten viszkető, allergiás kutyák részére. Mindössze három összetevője közül a zab csökkenti a viszketést, a szódabikarbóna pedig eltávolítja a zsíros szennyeződéseket és a kellemetlen szagokat.

A természetes kutyasampon elkészítéséhez tehát nem kell más, mint:

1 rész szódabikarbóna

1 rész zabpehely (lehetőleg bio, gluténmentes)

4 rész víz

Elkészítés:

Melegítsük fel a vizet, majd öntsük a zabpehelyre. Hagyjuk ázni, amíg teljesen ki nem hűl és a zabpehely megpuhul.

Adjuk hozzá a szódabikarbónát és keverjük el alaposan.

Az elkészült keverék azonnal felhasználható. Vigyük fel a kutyára, mintha hagyományos sampont használnánk, majd alaposan öblítsük le, hogy ne maradjanak darabkák a bundájában.

Mivel nem tartalmaz tartósítószert, a zabos kutyasampon nem eltartható. Annyit készítsünk, amennyit azonnal felhasználunk.

További tippek:

A szódabikarbóna semlegesíti a kellemetlen szagokat. (Az egészen büdös dolgokba hempergett kutyák esetében önmagában is hatásos, ha szódabikarbónát vízzel paszta állagúra keverünk és az érintett területre felvisszük. 5-10 perc hatóidő után csak le kell öblíteni. Szükség szerint ismételjük meg, ha tényleg makacs a szennyeződés.)  Ezért a samponba nem kell külön illatanyagot tenni. Ha mégis szeretnénk, hogy kutyánk kellemes illatú legyen, adjunk pár csepp illóolajat egy evőkanál vivőolajhoz (pl. olívaolaj, kókuszzsír, mandulaolaj) és kihűlés után keverjük el a kutyasampon masszában.

A levendula, a kamilla és a szantálfa illóolaj nyugtató hatású, a tömjén illóolaj jó hatással lehet az idegrendszerre.

A teafaolaj és citrom illóolaj ugyan ismert bolhaűző illóolajok, de ezek nem biztonságosak a kutyák számára. Ne alkalmazzunk mindenféle illóolajat a kutyánkon, különösen, ha allergiás, érzékeny bőrű, mert többet árthatnak, mint használnak. A fenti recept tökéletesen működik hozzáadott illatanyag nélkül is.

Fürdetés közben figyeljünk, hogy a kutyánk ne nyalja le a keveréket, mert a szódabikarbóna mérgezést okozhat.

Különösen érzékeny bőrű kutyák esetében elhagyhatjuk a szódabikarbónát. A vízzel elkevert zabot használjuk pakolásként a benedvesített bőrön. A zab a viszketésgátló samponok gyakori hatóanyaga. Zabtejjel vagy vízzel elkeverve hatékonyan csillapítja az irritációt és csökkenti a viszketést.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Eredeti recept: All Things Dogs. Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...