Saját KB bal
Saját KB jobb
agár címke archívum

agár

Az agár az egyik legősibb kutyaféle, évezredek óta használják vadászkutyaként. Az idők során számos agárféle alakult ki, méretük, színük igen sokféle. Az agarak előkelő megjelenésük és gyorsaságuk miatt is kedveltek, de hagyományosan csak a nemesi réteg engedhette meg magának az agarászással járó költségeket.

Az agarak a világ legmozgékonyabb ebei. Sebességük a „kutyák gepárdjává” emeli őket.

Manapság már szinte csak a futóversenyeken mérhetik össze erejüket a fajtársaikkal. A vadászatok során inkább más kutyaféléket használnak.

Az agaraknak hosszú lábaik vannak, kidomborodó mellkasuk és hosszúkás fejük. Gyorsaságuk teszi képessé őket arra, hogy elejtsék a zsákmányt. A többi vadászkutya más módon hajtja fel a vadat: inkább kifárasztja.

Az ideális agár dolichocephalic-szerű fejét könnyedén tartja. Ez azt jelenti, hogy a fejük az átlagosnál hosszabbnak hat. Farkasokra jellemző ez a fejforma. A szemük szélesebb spektrumot lát, mint a többi, nem vadászatra tenyésztett kutyafajtáé.

Alkalmazásuk

Ezeket a kutyákat a préda követésére és elfogására tenyésztették ki. Nagy sebességük lehetővé teszi, hogy a gyorsabb vadakat is elkapják. Gyorsan felfedezik, ha mozgás van a közelben, lelkesen követi a vadat. Képesek szarvasokat, nyulakat elkapni. Hosszú lábaik gyors haladást kölcsönöznek nekik, nagy mellkasukban pedig a többi kutyához mérten szokatlanul nagyobb szív dobog. A sprintre és a hosszútáv futásra is kiválóan alkalmasak. Testsúlyuk könnyeddé teszi a mozgásukat.

magyar agár
magyar agár

forrás: wikipedia