Saját KB bal
Saját KB jobb
galgo mentés

Galgo mentés Magyarországon- A halálra ítélt spanyol agarak élete hazánkban

Több mint fél év telt el a Hungarian Galgo Rescue Team utolsó expedíciója óta. Mostanra 45 agár fuvarját és örökbefogadását bonyolították le Spanyolországból. Voltak állatok, akik könnyebben és voltak, akik nehezebben találtak új otthonra. Mostanra mindenki szerető családban, felelős gazdi mellett éli az életét. De milyen egy Spanyolországban halálra ítélt galgo élete Magyarországon? Hogyan tudnak beilleszkedni a családi vagy városi környezetbe?

A magyar Galgo mentés

„Minden kutya kicsit más, eltérő igényekkel és életháttérrel érkezik. Az eddigi mentetteink között vannak egészen fiatal példányok. Róluk valószínű nagyon gyorsan kiderült, hogy a többiekhez képest kevésbé erős a vadászösztönük vagy egyszerűen csak nem teljesítettek jól, így hamar leadták őket a spanyol menhelyek egyikén. Az ő esetükben a szocializáció, a nevelés és a kapcsolat építése a gazdik legnagyobb feladata.” – mondta Nagy Henriett, a magyar galgo mentés vezetője.

Vannak 3-5 éves példányok, akik sérülés, lemorzsolódás miatt kerültek „leselejtezésre”. Hallatlan, hiszen egy 3-5 éves kutya még koránt sem idős. Ezek az agarak a testi és lelki sérülések legváltozatosabb formáit mutatják. A félelem, a folyamatos rettegés mellett a vadászatok során szerzett sérülések és a fizikai bántalmazás nyomai is könnyedén felfedezhetőek legtöbbjükön. Pedig ők mind szerencsések, hisz olyan „haladó szemléletű” vadász volt a gazdájuk, aki nem választott a tradíció mögé bújtatott meghökkentő kivégzési módszerek közül, hanem leadta az állatot egy menhelyen.

galgo mentés

Kegyetlen tradíció?

Számos alkalommal merül fel kérdésként, hogy mekkora a galgok körüli mítosz, ami nemzetközi szárnyra kel. Valóban élnek a kegyetlen tradíciók? A kételyek eloszlatására két film debütált a közelmúltban: a Yo Galgo és a holland „Broken Spirit – The Galgo’s Last Run”. Ezekben a filmekben vadászok beszélnek arról kendőzetlenül, hogy az állat csak egy eszköz.

A magyar csapatnak, a megérkezés pillanatától fogva az legfontosabb, hogy minden agár a megfelelő helyre kerüljön, ha ez több idő, akkor többet várnak, de a sikeres örökbeadás nemcsak a kutyák, hanem a potenciális gazdik és csapat érdeke is.

galgo mentés

A mostanra örökbefogadott galgoink egy része vidéki, mások városi életet élnek. Figyelünk arra, ki, milyen környezetben érzi majd jól magát, ezért is van a részletes, örökbefogadást megelőző kérdőívünk és a javasolt többszöri látogatás. Mindig a kutya választ, ha működik a kémia, akkor az agarak mindent megtesznek a gazdikért. Sokan a korábbi múltjuk ellenére például cicák mellett élik életüket, de gyakori, hogy odavannak a gyermekekért, a nagymamákért. Nincs mit tagadni, előfordul a férfiaktól való általános félelem, ezen lehet és kell is dolgoznia a gazdiknak. Hosszú folyamat, de minden perce megéri. – mondta Csörgő Tímea, önkéntes. Figyelemmel, törődéssel és szeretettel boldogság nem csak a kutyának, de a családnak is az örökbefogadás.

A következő expedíció még várat magára, de szerencsére a támogatók továbbra is szívükön viselik a galgok ügyét. Így kapott felkérést legutóbb 4 galgo, több mentett kutyus mellett a Hansgrohe prémium fürdőszobai és konyhai termékei mellett, mókázós fotókon. Ezek a figyelemfelkeltő aktivitások segítenek az alapítványnak, hogy a galgok ügye folyamatosan fókuszban maradjon, ugyanakkor fantasztikus érzés boldognak és kiegyensúlyozottnak látni a mentvényeket. Amíg csapat tagjai a korábbi mentettek életútját követik, addig minél több embernek kell hallania a galgok szomorú helyzetéről. Magyarországon több olyan összefogás mutatta meg az elmúlt hónapokban, hogy a jó ügyért sokan hajlandóak tenni. Számos módon segíthetünk, ez a 45 kutya is civil összefogás eredményeként menekült meg. Az életük csepp a tengerben, de nekik ez a minden, esély a boldog, szeretetteljes életre.

galgo mentés

MIT KELL TUDNI A GALGOKRÓL?

Az agaras vadászat Spanyolországban tradíció, amihez sajnos a feleslegessé vált kutyák kivégzése is szorosan hozzátartozik. Állatvédők által közzétett adatok szerint, a több mint 170 000 vadász Spanyolországban összesen 490 000 galgot tart, melyből évente körülbelül 50 000-100 000 állattól szabadulnak meg. Sajnos a vadászidény végén az agarak válogatott módszerekkel történő kivégzése mélyen gyökerező tradíció, talán a bikaviadalok esetéhez hasonlítható legjobban, amelyet a nemzetközi nyomásnak és a milliók által aláírt petícióknak köszönhetően egyre több helyen tiltanak be az országban. A több éve erősödő nemzetközi összefogás, igyekszik minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy a kegyetlenséget nem lehet tradíciók mögé rejteni. Hazai, lelkes, civil kezdeményezés hatására, már itthon is, igyekeznek bekapcsolódni a nemes állatok mentésébe.

Szerencsére egyre több az olyan vadász, aki a kutyáit leadja egy menhelyen, ezek viszont sok esetben már az idény vége előtt teltházzal működnek, így a spanyol sintértelepek és menhelyek egyszerűen nem tudják kezelni a hirtelen leadott, nagy mennyiségű és a bejelentések alapján összegyűjtött, gyakran sérült galgot. Számos esetben kérnek segítséget Európa és a világ más pontjairól, partnerszervezetektől. Egy ilyen segítségkérésre reagált a Hungarian Galgo Rescue Team csapata, akik először öt állat szállítását szervezték meg Magyarországra. Ez három éve történt, azóta folyamatosan érkeznek a galgok a lehetőségekhez mérten a csapat segítségével haza. Túl a hatodik expedíción közel 45 galgo éli náluk boldog gazdis életet.

galgo mentés

Képek forrása: Hungarian Galgo Rescue Team Facebook

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...