Az első Coursing Világbajnokság magyar győzelemmel

Még 2022 májusában rendezték meg az első FCI Coursing világbajnokságot a finnországi Kalajokiban, ahova Magyarország maroknyi, de annál erősebb csapata indult neki reménykedve, hogy méltó eredményekkel térhetnek haza.

Coursing mint kutyás sportág már régóta a köztudatban él Magyarországon is – az Agár Klub rendezése által. Az agaras társadalom közkedvelt sportjaként tartják számon.

Röviden a szabályokról

Nagykiterjedésű füves, homokos területen, szabálytalan pályát leírva, csigák és kötelek segítségével műcsalit húznak 600-1000 m távolságon át a kutyák előtt. Két kutya fut egyidőben egyszerre, akik sorsolás útján kerülnek párba.  2 vagy 3 bíró bírálja a futamokat az alábbi 5 szempont alapján: fordulékonyság, gyorsaság, kitartás, követés és űzési kedv. Minden kutya a verseny folyamán összesen két futamot fut, és a bírók az 5 szempont alapján ítélik meg, hogy milyenek a kutyák coursing-es képességei.

A finnországi pályák első ránézésre is tartogattak kihívásokat az induló kutyák számára. Olyan homokos területen került megrendezésre az esemény, melyek tarkítva voltak homokbuckákkal, magas homokfalakkal. Hatalmas erőbedobás és kitartás kellett ahhoz, hogy egy kutya végig tudja futni a helyenként majd 1000 m -es pályát.

Tisza-parti Szélvész Chili magyar tenyésztésből, Tisza-part Szélvész kennelből származó whippet, azaz kis angol agár is indult élete első világbajnokságán. Távolból gazdái Kovács Csaba és Kovács-Borzák Ilona aggódó tekintettel követték őt, de rátermettsége hamar megmutatkozott ezen a versenyen is, noha sosem edzett homokban. Az első futam után 7. helyen állt 55 indulóból CACIL szuka kategóriában. Majd az első coursing világbajnokságon Chili lett a győztes. Chili ekkor még 1 év 11 hónapos volt, és ezzel a legfiatalabb győztese lett a rendezvénynek.

Gratulálunk a magyar csapatnak a nagyszerű győzelemhez!

Fotók: Anifotografia
Kovács-Borzák Ilona és Kovács Csaba

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...